Meglepetés nélkül: Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással az államfő

Krónika 2019. október 15., 17:20

Klaus Johannis államfő Ludovic Orbant, az eddig ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét bízta meg kormányalakítással kedden, miután a parlament múlt héten megvonta a bizalmat Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányától.

Klaus Johannis a várakozásoknak megfelelően Ludovic Orbant nevezte ki kormányfőjelöltnek Fotó: presidency.ro

Az alkotmány vonatkozó előírása értelmében a kijelölt miniszterelnöknek tíz napon belül össze kell állítania a kabinetjét alkotó miniszterek listáját, valamint a kormányprogramot, és a parlament elé kell terjesztenie jóváhagyásra. A Cotroceni-palotában adott keddi sajtónyilatkozatában az államfő rámutatott, a parlamenti pártok képviselőivel folytatott egyeztetéseket követően arra a következtetésre jutott, hogy a következő kormánynak a PNL köré kell szerveződnie.

Bejelentését követően Johannis rámutatott: átmeneti kormányról van szó, amely – ha megszerzi a parlament támogatását – a jövő évi parlamenti választásokig vezeti majd az országot.

Az elnök közölte: az előre hozott választás is megoldás lenne, de nem most, amikor a Dăncilă-kabinet lenne az átmeneti kormány. „Minden egyes nap ezzel a kormánnyal elveszített nap Románia számára. Ennélfogva úgy döntöttem, hogy a legnagyobb ellenzéki alakulat, a bizalmatlansági indítvány fő kezdeményezője, a Nemzeti Liberális Párt elnökét, Ludovic Orbant jelölöm miniszterelnöknek. Demokratikus szempontból ez így korrekt, és így is fog történni” – idézte az Agerpres hírügynökség az államfőt.

A kormányalakítással megbízott Ludovic Orban az elnöki hivatalban tartott sajtónyilatkozatában felsorolta a leendő PNL-kormány néhány prioritását. Ezek között a makrogazdasági egyensúly helyreállítását, az előző kormány üzleti szférát és reálgazdaságot sújtó intézkedéseinek kijavítását, az államapparátus karcsúsítását, hatékonyságának növelését és digitalizálását, Románia „európai útjának” megerősítését, a jogállamiság megszilárdítását, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását említette és azt ígérte: az állampolgárok szolgálatába állítják a politikusok által kisajátított közintézményeket.

Ludovic Orban nem beszélt arról, hogy a PNL egymaga, vagy más pártokkal közösen vállalkozik-e a kormányzásra, csak reményét fejezte ki, sikerül megszereznie a beiktatásához szükséges támogatást, hogy ne tartsák tovább hatalmon a legitimitás nélkül maradt PSD-kormányt.

Az MTI ismertetése szerint a brassói születésű, 56 éves, gépészmérnöki oklevéllel és posztgraduális politológusi végzettséggel rendelkező Ludovic Orban 2007-2008-ban másfél évig közlekedési miniszter volt Călin Popescu Tăriceanu liberális kormányában, 2017 júniusa óta pedig annak a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnöke, amelyet államfővé választása előtt Johannis vezetett. Ludovic Orban egyébként apja révén magyar származású.