Ion Țiriac szerint méltánytalanul keveset fordít sportra a kormány

Hírösszefoglaló 2019. október 15., 17:21

Ha én lennék a sportminiszter, a kormányülésen felállnék az asztalra, és le nem szállnék onnan, míg a bruttó hazai termék (GDP) legalább egy százalékát nem fordítanák sportra – jelentette ki Kolozsváron Ion Ţiriac, aki szerint a román sport nagyon kevés állami támogatást kap.

Fotó: Facebook/Ion Tiriac FanClub

Az egykori kiváló teniszező azt mondta, hogy „nem szeretné, ha a tenisz a szertorna sorsára jutna” és úgy véli: súlyos gond, hogy „a sport senkit nem érdekel”.

„Felelősségem teljes tudatában kijelentem, a kommunista korszakban jobb volt a sport, jobb volt az oktatás, az összes szörnyű korlátozásokkal együtt. (...) Az Ifjúsági és Sportminisztérium költségvetése a román állam költségvetésének 0,0048%-a. Ha holnap reggel engem neveznének ki sportminiszternek (...), az első kormányülésen felállnék az asztalra, és le nem szállnék onnan, míg a hazai össztermék legalább egy százalékát nem fordítanák a sportra” – nyilatkozta Ţiriac egy Ilie Năstaséval és Simona Haleppel közösen tartott sajtóértekezleten. Az Agerpres beszámolója szerint

Simona Halep, Ion Ţiriac és Ilie Năstase részt vett egy kolozsvári eseményen, amelyet a Román Teniszszövetség és a Winners Sportklub szervezett, és amelynek célja a tenisz népszerűsítése a gyermekek körében.

Az eseményen jelen volt mintegy kétszáz, 3 és 7 év közötti gyerek, akikkel a három teniszező ütögetett néhány labdát.

„Remélem, hogy ezek a gyerekek megszeretik a teniszt, hogy minél több bajnokunk legyen a jövőben, ezt szeretném támogatni” – indokolta részvételét Simona Halep.