Beindította az árfigyelőt a versenyhivatal, megbírságolhatják a vásárlót megtévesztő áruházakat

Krónika 2019. október 15., 12:33

Kilenc áruházlánc összesen harmincezer terméke között lehet böngészni az országban október 15-étől, keddtől útjára indított élelmiszerár-figyelő rendszer segítségével.

Fotó: Képernyőkép

A bukaresti Versenytanács a vásárlók hatékonyabb tájékoztatása, a kereskedelmi verseny fokozása érdekében, nem utolsó sorban pedig az árak csökkentése reményében hozta létre az élelmiszeripari termékeket monitorozó online felületet. A weboldal (www.monitorulpreturilor.info) és okostelefon-alkalmazás (IOS és Android) formájában immár egyaránt elérhető ármonitor „béta verzióját” két évvel ezelőtt indították útjára, ám azon csak a Bukarestben és a vonzáskörzetéhez tartozó nagyobb településeken működő hét áruházlánc hatvannégy termékének árát hasonlították össze.

A kezdeményezés sikerén felbuzdulva az árfigyelőt kiterjesztették az egész országra, és immár kilenc hipermarketlánc 1700 üzletében forgalmazott termék ára hasonítható össze a felületen. Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke kedden elmondta:

a polgároknak lehetőségük lesz arra, hogy számítógépen, vagy akár telefonon összehasonlítsák, hogy a bevásárlólistájukra felírt termékek mennyibe kerülnek a különböző üzletekben, és oda fognak menni, ahol olcsóbb, ezáltal arra kényszerítik a termékek árát magasan tartó üzleteket, hogy engedjenek az árból.

Gyerkó László, a bukaresti Versenytanács tagja lapunknak elmondta, már eddig is számottevő érdeklődés mutatkozott a bukaresti fogyasztók részéről az árfigyelő iránt, most pedig abban bíznak, hogy a kibővített platform még több vásárlót segít majd az árak közötti eligazodásban. A platform felhasználóinak egyébként legkevesebb öt termékből álló fogyasztói kosarat kell összeállítaniuk, és így kapják meg, hogy hol juthatnak hozzá a kiválasztott termékekhez a legkedvezőbb áron.

„Vagyis ezek után nem kell kimozdulni otthonról piackutatást végezni, mert az oldal és az applikáció segítségével könnyen kiderül, hogy a lakóhelyünkhöz közel hol a legolcsóbb a vásárlás. Meggyőződésünk, hogy a kereskedelmi láncok követik a versenytársak által megszabott árakat, és ennek megfelelően igazítják is azokat, így a platformnak ármeghatározó szerepe is lesz” – nyilatkozta érdeklődésünkre Gyerkó László. A versenyhivatal egyetlen magyar tagja hozzátette: a Görögországban korábban létesített árfigyelő hatására öt év elteltével tíz százalékkal csökkent az élelmiszeripari termékek ára a balkáni országban.

Fotó: 123RF

Egyébként a Versenytanács folyamatosan aktualizálja az árakat a portálon, de felkérik a vásárlókat is, hogy ha pontatlanságokat észlelnek, jelezzék a tanácsnak vagy a fogyasztóvédelmi hivatalnak. Ugyanakkor az üzletekre akár bírság is kiróható abban az esetben, ha az általuk bejelentett árak nem felelnek meg a valóságnak.

A Versenytanács idén júliusban a kőolajipari termékek számára létesített internetes árfigyelő rendszert, amelynek kapcsán Gyerkó László szerint jó tapasztalatokat szereztek, egyre többen veszik igénybe külföldről is. Az üzemanyagár-figyelő segítségével az autósok rálátást kapnak a legközelebbi töltőállomások elhelyezkedésére, azok szolgáltatásaira, továbbá az általuk megszabott üzemanyagárakra. Az online platformon jelenleg hat kőolajipari társaság – közöttük a Mol Románia – valamennyi romániai töltőállomásának kínálata fellelhető, például a standard és prémium kategóriájú benzin és gázolaj, továbbá az autógáz ára, ugyanakkor a platform feltünteti az elektromos töltőállomások lelőhelyét is. A versenyhivatal illetékesei úgy vélik, ezáltal ösztönözni lehet a kőolajipari termékeket forgalmazó piaci szereplők közötti versenyt úgy az árak, mint a szolgáltatások terén.