Makkai Gergely vitatott „békeharcos barátai” Korea szépségeit hozták el Marosvásárhelyre

Szucher Ervin 2019. október 14., 18:38

Szépművészeti kiállításba csomagolt békeüzenettel érkezett hétfő délelőtt Marosvásárhelyre a koreai Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Visszahozása (HWPL) nevű civil szervezet, amelynek hazájában vegyes a megítélése.

Fotó: Haáz Vince

ezetője a nyolcvanas éveiben járó Li Man Hi, aki harmincöt esztendővel ezelőtt létrehozta a Shinceonji nevű vallási szervezetet, ahol őt egyfajta halhatatlan megváltónak tartják. Az ellenzői által szektának minősített egyház az apokalipszis közeledtét hirdeti, hozzátéve, hogy a szervezet tagjai felkészültek rá. Eközben a HWPL-en keresztül Li Man Hi a világbéke megteremtésére törekszik, és ennek érdekében rengeteg volt politikust mozgósít világszerte.

Romániában Emil Constantinescu volt államfő az egyik híve, Marosvásárhelyre pedig Makkai Gergely alpolgármesteren keresztül jutott el a szervezet.

Fotó: Haáz Vince

Mint arról korábban írtunk, az RMDSZ-es tisztségviselő lépése jelentős felháborodást váltott ki mind politikai, mind egyházi körökben.

{K1}

A hagyományos keresztény egyházak idegenkednek a Shinceonji szervezettől, és arra intik híveiket, hogy tartsák távol magukat a szektától. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a koreaiak a HWPL mellett különböző neveken úgynevezett keresztény, bibliaolvasós szervezetnek adják ki magukat, hogy más egyházakból toborozzanak híveket, de nem mondják meg, hogy szervezetüknek köze van a Shinceonjihoz. A történelmi egyházak eddig Európában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon léptek fel Li Man Hi szervezete ellen.

{K2}

A szöuli vendégek hétfő délelőtti tárlatnyitón nem próbálkoztak a hittérítéssel, mindössze a háborúk ellen foglaltak állást.

Aki meg óhajtotta, néhány személyi adat „beszolgáltatásával” marosvásárhelyiként is aláírhatta azt a petíciót, amelynek segítségével a világbékét szorgalmazzák az ENSZ-nél. „Ez egy tízcikkelyes törvénytervezet, amelyet ha az ENSZ elfogadna, nem fenyegetné többé háború a két Koreát, mint ahogy a világ többi részét sem” – magyarázta lapunknak a HWPL képviselője, Elin Kim.

Fotó: Haáz Vince

Kérdésünkre, hogy a vásárhelyi aláírások mennyit nyomnak a latban, a szervezet munkatársa elmondta, a világbéke eszméjéhez a földkerekség minden egyes tájáról lehet csatlakozni. „Minél több az aláíró, annál nagyobb a visszhang meg az esély arra, hogy megvalósítsuk” – tette hozzá.

A kiállításnyitón megjelentek közül senki nem csatlakozott a „békeharcosokhoz”, a művészeti iskolából kivezényelt kisdiákok viszont rendkívül elégedettek voltak a tárlat anyagával.

A szöuli vendégek Korea szépségeit és hagyományait hozták el festményeken és grafikákon. A két hétig kiállított képeken keresztül megismerkedhet az érdeklődő a ganggangsullaéval, vagyis a jellegzetes koreai néptánccal, a ssireum nevű népi sporttal, betekintést nyerhet a hagyományos esküvői ceremóniákba, vagy megcsodálhatja a nemes lelket és testvéri szeretetet jelképező magnóliát, az ország nemzeti virágját.