Eb-selejtező: a bírónak is köszönhetően egygólos győzelmet ért el a magyar válogatott, élnek a kijutási remények

MTI 2019. október 13., 22:30

A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte vasárnap a vendég azeri csapatot a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportjában feljött a második helyre és életben tartotta kijutási reményeit.

Baráth ölelné keblére a gólszerző Korhutot Fotó: MTI/Czagány Balázs

A 15 ezer gyerek ha szervezetten nem is szurkolt, de állandó hangzavart keltett síppal, dobbal, dudával, trombitával, így a dél-afrikai világbajnokságon tapasztalt – vuvuzelákat idéző – hangulatot teremtett. Az első, kórusban kiabált rigmusra, a ria-ria-Hungáriára 35 percet kellett várni. A magyar válogatott az első perctől másik arcát mutatta, mint három napja Splitben, sokkal lendületesebben és bátrabban játszott, az állandó letámadással gyakran megzavarta az azeri játékosokat. Sorra futottak a hazai akciók, amelyeket sikerült is befejezni, előbb Szoboszlai, majd Sallai próbálkozott, de ezek még elkerülték a kaput.

Nem úgy, mint Korhut bombája, aki így először talált be címeres mezben.

A vezető gól után sem vett vissza Marco Rossi szövetségi kapitány legénysége, állandó nyomás alatt tartotta a vendégeket a letámadással, az azeriek így csak elvétve jutottak át a félpályán. A játékrész derekán valamelyest visszavett a tempóból a magyar csapat, amely így is irányította a játékot, mezőnyben mégis kiegyenlítettebbé vált a küzdelem. Helyzete ebben a periódusban is csak a magyaroknak volt, azonban Sallai ziccerben ismét célt tévesztett. A szünet előtti percekben is a magyarok akarata érvényesült. Sallai végig nagyon aktívan futballozott, de a befejezéseknél kissé pontatlan volt, harmadjára legalább már eltalálta a kaput, igaz, épp a kapus kezébe lőtt nagy helyzetben, ezt követően pedig a bal oldalon a teljes azeri védelmet megbolondította, viszont ekkor a centerezése nem sikerült, igaz, nem is érkezett bent társa.

A folytatásban felszólításra a kürtök használatát felváltotta a ria-ria-Hungária, a meccs képében viszont nem állt be jelentős változás, továbbra is a magyarok birtokolták többet a labdát, a második félidő első perceiben viszont kevésbé voltak veszélyesek, egyedül Szoboszlai szabadrúgása jelentett kivételt. A hazaiak letámadása továbbra is jól működött, gyakran sikerült zavarba hozni az azeri játékosokat, akik így hamar eladták a labdákat. Az idő múlásával voltak ígéretes támadások, az előnyt ugyanakkor nem sikerült növelni.

A 60. perc után aztán fáradni látszott a magyar csapat, amelyen a későbbi cserék sem segítettek, egyedül Korhut újabb távoli lövése okozott felhördülést. Egyre erőtlenebbek voltak a támadások, de az ellenfél sem tudott újítani, így nem fenyegette veszély a hazai vezetést. A hosszabbításban azonban mindenkiben „megállt az ütő” egy pillanatra, mert Azerbajdzsán betalált, de a játékvezető végül kezezés miatt érvénytelenítette a találatot, pedig a vendégjátékos a testével sodorta a kapuba a labdát. A sorsdöntő bírói tévedés ellenére a magyar válogatott összességében megérdemelten tartotta otthon a három pontot, végig fölényben futballozott, még ha a végén szerencséje is volt.

„Uraltuk a meccset 70-75 percen keresztül” – értékelt Marco Rossi szövetségi kapitány. „Noha a végére elfáradtunk, vezethettünk volna akár 3-4 góllal, de csak eggyel vezettünk. Így a végén szerencsénk volt, de ne felejtsük el, hogy korábban a szlovákok és a horvátok ellen a mi kárunkra tévedtek. Elégedett voltam a hozzáállással is” – tette hozzá a szakvezető, aki hangsúlyozta, a magyar válogatott továbbra is „életben van”, ezt pedig egyedüliként mondhatja el magáról a negyedik kalapból kisorsolt csapatok közül. Az olasz tréner kifejtette, pályafutása során a horvátországi 3-0-s vereség alkalmával kellett először azt hallania, hogy kórusban szidták a csapata teljesítményét. Bevallása szerint ez megviselte őt és a játékosokat is, ezért nem volt nagy ünneplés a mostani győzelem után.

„Gratulálok a magyaroknak, és sok sikert kívánok nekik a folytatásra” – fogalmazott Nikola Jurcevic, az azeriek horvát szakvezetője. „Ezzel együtt nehéz szavakat találnom, mert hihetetlen hibát követett el a játékvezető. Mindenki tudja, hogy szabályos gólt vettek el tőlünk az utolsó pillanatban. Jobbak voltak a magyarok, elismerem, ettől függetlenül szabályos gólt szereztünk, így megérdemeltük volna az egy pontot. Most nagyon dühös és csalódott vagyok” – fűzte hozzá.

Marco Rossi együttese sikerével két ponttal megelőzte Szlovákiát, amely azonban egy meccsel kevesebbet játszott, de ha novemberben nem nyer a világbajnoki ezüstérmes Horvátország vendégeként, akkor a magyarok úgy léphetnek pályára a zárókörben Wales otthonában, hogy győzelemmel kijutnak a részben budapesti rendezésű Eb-re.

Eb-selejtező, E csoport, 8. játéknap:
Magyarország-Azerbajdzsán 1-0 (1-0)
-----------------------------------
Groupama Aréna, zárt kapus (15 ezer gyerek), v.: Dennis Higler (holland)
gólszerző: Korhut (10.)
sárga lap: Lovrencsics (25.), Korhut (73.), illetve Rahimov (12.), Eddy (68.), Garajev (95.), Hüszejnov (95.)