Ügyészségi feljelentés a máramarosszigeti táblarongálások miatt

Bíró Blanka 2019. október 13., 20:27

A máramarosszigeti bíróság ügyészségén tett feljelentést a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a város helységnévtábláit megrongálók ellen. A szolgálat közleményében emlékeztet, hogy a táblákról alig 24 óra alatt eltüntették a magyar feliratokat.

Fotó: Facebook/Tinca Richard

Amint arról beszámoltunk, október 8-án kitették az alig tízszázalékos magyar lakosú Máramaros­sziget bejáratánál a kétnyelvű – román és magyar feliratú – táblákat, azonban másnap reggelre a magyar felirat már csak nyomokban volt látható, valaki szándékosan lekaparta. Mint kiderült, a betűk öntapadósak voltak. Béres István László területi RMDSZ-elnök a Krónikának elmondta, a hat tábla mindenikéről csak a magyar településnévnek „veszett nyoma”.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat október 10-én feljelentést tett az ügyészségen az eset körülményeinek kivizsgálása érdekében és az elkövető beazonosítása végett”

– tájékoztatott a hétvégén Benkő Erika igazgató. „Mint minden hasonló esetben most is megtettünk minden lehetséges jogi lépést, hogy az elkövető kézre kerüljön. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat minden esetben feljelentést tesz ilyen esetekben ismeretlen tettes ellen, ha a nyelvi jogok sérülnek, vagy ha az adott önkormányzat által jóváhagyott kétnyelvű táblák feliratait megrongálják” – fogalmazott az RMDSZ parlamenti képviselője.