„Átadták” a restaurált középkori freskókat a háromszéki Gidófalván

Kiss Judit 2019. október 13., 14:49

„Átadták” a hét végén háromszéki Gidófalva református templomában a szépen és szakszerűen restaurált 600 éves, Jézus életét, a Szent László-legendát ábrázoló falfestményeket.

Fotó: Jánó Mihály/Facebook

Az ünnepélyes eseményt istentisztelet keretében tartották. „Nagyon értékes művészeti emlék a Gidófalva templomában 2009-ben felfedezett, erősen töredékes, mostanra restaurált középkori falképegyüttes, amelyet remélhetőleg megőriznek a következő generációk”– mondta el a Krónika megkeresésére korábban Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusa. Kifejtette, mostanában egyre-másra kerülnek elő a Székelyföldön 14–15. századi falképegyüttesek, sajnos általában rongált, roncsolódott állapotban, de jól értelmezhetőek. Rámutatott,

ikonográfiai szempontból nem annyira különleges a gidófalvi falkép, de egyáltalán az, hogy 600 éven keresztül megmaradtak a freskók, már önmagában szenzáció.

{K1}

A felújítási munkálatokat a Kiss Loránd restaurátor által vezetett marosvásárhelyi Imago Picta Kft. munkatársai végezték. Szakács Tamás restaurátor a Krónikának elmondta, a gidófalvi munkálatok érdekessége, hogy a falkép nagyon-nagyon töredékes volt, hiszen a reformáció után bevakolták, és hogy a vakolat megálljon rajta, erősen meglyuggatták, megkalapálták a felületet, ezért rengeteg festett felület eltűnt.

Bár az évszázadok folyamán a falfestmények súlyosan megrongálódtak, a freskóegyüttes ikonográfiai programja jól kivehető Fotó: Jánó Mihály/Facebook

Beszélt arról is, hogy úgy kell elképzelni, hogy magát a freskót tetőtől talpig levakolták a reformáció korában, 5-10 centiméter vastag vakolatréteget hordtak rá, és ezt később több ízben frissítették, meszelték.

bár az évszázadok folyamán a falfestmények súlyosan megrongálódtak, a freskóegyüttes ikonográfiai programja jól kivehető.

Egyébként nemrég a háromszéki Nagyajtán is előkerült egy falképegyüttes. Mint Jánó Mihály közölte, „Szakács Tamás falképrestaurátor újabb csodatétele nyomán a nagyajtai unitárius templomhajó északi hosszfalán a Szent László-legenda falképciklusának részletei láttak napvilágot. A falkutatás során egyelőre csak kis töredékek láthatók, ám Szent László glóriával övezett arca, és egy-két ló szépen megfestett feje egyértelműen arra utal, hogy a kerlési ütközet történetét megfestették a 15, században a nagyajtai templomban.”