Pedagógusokat védő törvényre van szükség az iskolai erőszak miatt a szakszervezet szerint

Krónika 2019. október 12., 20:45

Sürgősen szükség van a pedagóusokat védő törvényre a tanügyi rendszerben, és az iskolának biztonságos térnek kell lennie mind a diákok, mind a tanárok számára – hívja fel a figyelmet a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Föderációja (FSLI).

Fotó: Veres Nándor

A több mint 165 ezer tanügyi alkalmazott érdekeit képviselő FSLI úgy gondolja, szükség van az oktatókat védő törvényre a tanügyi rendszerben. A FSLI közölte, nem azt akarja elérni, hogy a tanulók jogai és szabadságai sérüljenek, amint azt a médiában szerintük sokan hangoztatták. „Nem akarunk erőszakot az iskokákban, és úgy gondoljuk, hogy az iskolának biztonságos térnek kell lennie mind a diákok, mind a tanárok számára” – szerepel a FSLI közleményében.

A szakszervezeti tömb szerint azért van szükség a törvényre, mert az utóbbi időben megsokasodtak a tanerőkkel szembeni erőszakos tettek, amelyeknek az elkövetői tanulók, vagy azok szülei voltak.

Emlékeztetnek: a legutóbbi ilyen eset a lugosi műszaki líceumban történt, ahol egy tanárt az iskola udvarán vert meg az egyik diák, a tanár pedig orvosi ellátásra szorult. A szakszervezeti képviselők szerint az ilyen esteket nem szabad többé tolerálni, vagy nem megfelelő módon kezelni. A FSLI emlékeztet arra, hogy a szakszervezeti tömb javaslatára több mint három évvel ezelőtt benyújtottak a parlamentbe egy, a tanerőket védő jogszabályjavaslatot. A képviselőház elfogadta már a javaslatot, a szenátus oktatási és jogi bizottsága pedig néhány nappal ezelőtt pozitívan véleményezte azt.

„Reméljük, hogy minden szenátor tudatában van a törvény hasznosságának, amely a jövő héten kerülne végső szavazás alá a felsőházban. Úgy gondoljuk, hogy akik ellene fognak szavazni, azt akarják, hogy a tanerők megaláztatása folytatódjon” – idézte a szakszervezet állásfoglalását az Agerpres hírügynökség. Simion Hăncescu, a FSLI vezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a probléma megoldása nem tűr halasztást. Szerinte a tanulóknak és a szülőknek egyaránt meg kell érteniük, hogy az iskolai nevelés nem folyhat olyan tanárokkal, akiket a diákok, vagy a szülők megvernek.

„Nyomatékosítani szeretném, hogy azt sem toleráljuk, ha a tanerő folyamodik erőszakhoz a tanulóval szemben. Ezeknek az oktatóknak nincs mit keresniük a tanügyi rendszerben és a FSLI nem kel a védelmére egyik ilyen személynek sem. Mi biztonságot és kölcsönös tiszteletet szeretnénk az oktatási intézményekben, és ha ezt eddig nem tudtuk megoldani, azt jelenti, hogy a törvényes keret ezt biztosítani fogja: az iskolákat, amelyekben senki nem fél!” – szögezi le Simion Hăncescu.