Szabad a meccsnézés Erdélyben, nem kódolják a horvát–magyar Eb-selejtezőt

Krónika 2019. október 10., 22:24

Kódolatlanul lehet követni a magyar és a horvát válogatott Splitben zajló Európa-bajnoki selejtezőmérkőzését a romániai kábelszolgáltatóknál.

Fotó: Krónika

A csütörtök esti összecsapást az RCS & RDS és a UPC előfizetői egyaránt zavartalanul követhetik, nincs geokódolás. Mindez hatalmas előrelépés annak fényében, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan az a felirat volt látható a képernyőn: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”.

Megjegyzendő, hogy interneten azonban egyik szolgáltatónál sem lehet látni a meccset, az M4Sport honlapjára kattintva ugyanis a következő felirat látható: „Ez a tartalom csak Magyarországon érhető el”.

A dolog másik „szépséghibája” ugyanakkor, hogy Magyarország válogatottja a mérkőzés első félidejének hajrájában kétgólos hátrányban van, sőt a házigazdák a 42. percben megszerezték a harmadik találatukat is.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója szeptember elején úgy nyilatkozott, hogy az erdélyi és a felvidéki magyarság is élőben láthatja a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőmérkőzéseit, miután az MTVA a technikai feltételeit is teljesítette annak, hogy a kábeltévés szolgáltatók Erdélyben és a Felvidéken is sugározni tudják az M4 Sport adását. Akkor ez csak félig bizonyult igaznak, mert például a szeptember 10-ei magyar–szlovák meccset a UPC előfizetői élőben követhették, a Digi ügyfelei azonban elsötétített képernyőt kaptak.

Gulácsi Péter gólt kap, mellette Kádár Tamás Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az M4 Sport csatornaigazgatója annak idején elmondta: azok után, hogy az MTVA megteremtette a pénzügyi és a jogi hátteret, most már a technikai feltételek is adottak ahhoz, hogy az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) kötött szerződés értelmében az Eb-selejtezőket és a felkészülési meccseket is láthassák az M4 Sporton az Erdélyben és a Felvidéken élő magyarok, ha rendelkeznek kábeles előfizetéssel. Székely Dávid hozzátette, „egy úgynevezett engedélyező kártyára volt szükség ehhez”, amelyet már kiküldtek a határon túlra a szolgáltatóknak.