Átment a parlamenten a bizalmatlansági indítvány, megbukott a Dăncilă-kabinet

Krónika 2019. október 10., 12:15

Megszavazta csütörtökön két házának együttes ülésén a bukaresti parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, ezáltal megbukott a Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata kormány.

Viorica Dăncilă miniszterelnök telefonál a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitája közben Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Az ellenzék kezdeményezését 238 képviselő és szenátor szavazta meg, a kormánybukáshoz 233 is elegendő lett volna. Összesen 399 képviselő és szenátor volt jelen az ülésen, 245-en adták le a szavazatukat, három voksot érvénytelenítettek. A honatyák titkosan, golyók segítségével szavaztak. Egyébként az Emil Boc vezette kabinet 2009-es, a Mihai Răzvan Ungureanu-kormány 2012-es, valamint a Sorin Grindeanu irányította kabinet 2017-es menesztése után a mostani volt a negyedik, bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kormány Romániában a rendszerváltás óta.

A törvényhozás döntése nyomán a Dăncilă-kabinet a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

Klaus Johannis államfőnek ugyanakkor konzultációra kell hívnia a parlamenti pártokat, és javaslatot kell tennie új miniszterelnökre. A kormányfőjelöltnek tíz nappal a megbízatása átvételét követően bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök az indítvány parlamenti vitájának első felszólalójaként kijelentette, hogy destabilizálja Romániát az államfő támogatását is élvező bizalmatlansági indítvány. Dăncilă arról beszélt:

a bizalmatlansági indítvány destabilizálja az országot, és ebben az ellenzék a második mandátumára pályázó, választási kampányban lévő Klaus Johannis államfőjelölt hathatós támogatását élvezte.

Dăncilă szerint a kormánybuktatási kísérlet a szövetségeseihez szerinte mindig hűtlen Victor Ponta volt miniszterelnök PSD elleni politikai játszmája, amelyhez a PSD-ALDE kormánykoalíciót augusztusban felrúgó Calin Popescu Tăriceanu volt szenátusi házelnök nyújtott segítséget.

Johannis már pénteken nekilát a konzultációnak
Klaus Johannis államfő csütörtökön délután bejelentette, hogy már pénteken megkezdi a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal, szerinte ugyanis a Dăncilă-kabinet bukása után sürgősen új kormányra van szükség. „Holnap 11 órától összehívom tanácskozásra a parlamenti pártokat, mert sürgető szükségünk van kormányra” – jelentette ki Johannis a Cotroceni-palotában. Szerinte a PSD „inkompetens” kormányának eltávolításával Románia nyer, a parlament pedig a májusi voksoláson kifejezett népakaratnak szerzett érvényt, elindítva a történelem süllyesztője felé a „hatalmával visszaélő” baloldali alakulatot, politikai érettséget tanúsítva. A jobboldali elnök az előrehozott választásokat nevezte a legjobb megoldásnak, ám elismerte, hogy ehhez a jelenlegi parlamenti pártok konszenzusára lenne szükség. Johannis jelezte: azon lesz, hogy az országnak mielőbb működőképes kormánya legyen.

A kormányfő azt állította: a PSD ellen összefogó hat jobb és baloldali párt nem nyújt kormányzati alternatívát, nem az ország jólétéért, hanem a PSD ellen harcolnak, nincs kormányprogramjuk, miniszterelnök-jelöltjük. Azzal vádolta az ellenzéket, hogy ha hatalomra kerül, százezrek fogják elveszíteni állásukat, a vásárlóerő növekedése helyett ismét a nyugdíjak és bérek lefaragása következik.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter (jobbról) magyaráz Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek a vita alatt Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

„Sem szakmai, sem politikai erőforrása nincs már a kormánynak” – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján. A politikus szerint egyértelmű, hogy a jelenlegi kormány nem rendelkezik kellő belső forrásokkal, sem szakmaiakkal, sem politikaiakkal, és nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges „üzemanyaggal” sem. „Ma nem látjuk a jó kormányzás feltételeit. Ez nem személyes kérdés: nem szabad így értelmezni. Egyszerűen arról szól, hogy kifulladt a mostani kormányzás” – mondta a szövetségi elnök. Kelemen szerint a kormányválság bizalmatlanságot kelt mind a társadalomban, mind pedig a külföldi partnerekben, a bizalmatlanság növekszik, a költségvetési hiány finanszírozási költségei növekszenek, az ország hatalmas kamattal vesz fel kölcsönt a pénzügyi piacokról, ami kétszer vagy akár háromszor is több, mint a régió más országaiban.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Dan Barna úgy vélekedett, hogy a parlament „politikai érettségi vizsgája” a bizalmatlansági indítvány. Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke hibának nevezte Viorica Dăncilă kinevezését, aki szerinte semmiféle szempontból nem volt felkészülve a kormányfői tisztségre, és az elmúlt másfél évben sem tanult nagy dolgot, bár erre nagyon sok lehetősége lett volna. „Ön az elmúlt 30 év egyik legalkalmatlanabb kormányát vezeti” – hangoztatta Barna.

„Megszűnt a rémálom, amelyben Románia élt” – jelentette ki Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a bizalmatlansági indítvány elfogadását követően. „Megszűnt a rémálom, amelyben Románia élt. Köszönöm Klaus Johannis államelnök meghatározó szerepvállalását az indítvány sikerességében, köszönöm a liberális kollégáknak, akik mind jelen voltak és láthatóan szavaztak az indítvány mellett, és köszönet az összes politikai partnerünknek” – nyilatkozta Orban a parlamentben. A politikus szerint „a PSD-kormány csúfot űzött Romániából, mint még senki más eddig az elmúlt 30 év során”.

Kelemen Hunor szavaz Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Viorica Dăncilă miniszterelnök a szavazás eredményének kihirdetését követően leszögezte: nem mond le a Szociáldemokrata Párt (PSD) éléről, mivel semmit nem ró fel magának. „Amint tudják, kongresszuson választottak meg, tehát a PSD elnöke maradok” – jelentette ki Dăncilă. „Nincs mit felrónom magamnak, az európai parlamenti választások után egységes csapatot tartottam fenn, kollégáimmal folytattuk a programot, a lakosság számára jó intézkedéseket hoztunk, amelyek kiváltották az állampolgárok elismerését” – nyomatékosította a kormányfő. Arra a kérdésre, hogy szerinte miként fog bevonulni kormánya a történelembe, Dăncilă azt felelte: nagyon jó kabinetként. „Tegyék fel majd egy év kormányzás elteltével ezt a kérdést azoknak, akik most örvendeznek” – tette hozzá a miniszterelnök. 

Egyébként a szavazást számos rendkívüli esemény, valamint incidens övezte. Több honatya mobiltelefonja segítségével élőben közvetítette a voksolás folyamatát a közösségi oldalakon. Mentővel szállították a kórházból a parlamentbe szavazni a Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik szenátorát. Vasile Cristian Lungu elmondta, vastagbélműtétre van szüksége, ezért beutalták a kolozsvári kórházba, de saját felelősségre kérte, hogy egy nappal halasszák el a beavatkozást, hogy részt vehessen a törvényhozás ülésén.

Sorina Bota szociáldemokrata képviselőnő ismeretlen okokból magával vitte a golyókat. Kis híján dulakodás támadt, amikor Victor Ponta volt miniszterelnök meglökött egy PSD-s honatyát. Viorica Dăncilă kormányfő beszéde közben a kormánypárti politikus odament a Pro Románia frakciójának tagjaihoz, ekkor Ponta ráripakodott: „Mit keresel itt? Menj innen!”

A megbukott miniszterelnök a szavazás után Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt című dokumentumban az ellenzék azt veti a Dăncilă-kormány szemére, hogy „felélte” a költségvetési forrásokat ahelyett, hogy beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére használta volna fel a gazdasági növekedés időszakát, és populista intézkedései kedvéért még adósságba is verte az országot, amit a jövő nemzedékeknek kell visszafizetniük. Az indítvány a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette kormányt teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért, és azzal vádolja a kormánypártot, hogy korrupt politikusai védelmében megpróbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást.

A kormány menesztését javasló tervezetet 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania Párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is voltak, akik aláírták az indítványt.