Indul az Örökségünk őrei – fogadj örökbe egy műemléket! országos vetélkedő új évada

Bede Laura 2019. október 10., 10:54

Nagyobbra és színesebbre tervezik az Örökségünk őrei – fogadj örökbe egy műemléket! országos örökségvédelmi verseny új évadát, amelyre október 18-ig jelentkezhetnek a középiskolások.

A versenyző diákcsapatok látványos előadásokkal ismertetik, népszerűsítik az örökbe fogadott műemléket Fotó: Lőrincz Zoltán

Az épített örökség iránt érdeklődő 9–12. osztályos csapatok október 18-ig jelentkezhetnek az Örökségünk őrei – fogadj örökbe egy műemléket! elnevezésű verseny új évadára. Az első, hivatalosan elismert örökségvédelmi verseny idén nagyobb, színesebb lesz, a cél viszont ugyanaz: megismerni és megismertetni a közösséggel Erdély rendkívül gazdag épített örökségét.

Az országos döntőt ez alkalommal a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban rendezi az RMDSZ kulturális főosztálya

– közölték szerdán a szervezők.

„Az Örökségünk őrei mozgalom olyan generációkat nevel 2012 óta, amely nélkülözhetetlennek tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. A diákok évről évre bebizonyítják, hogy fontos számukra erdélyi kincseink védelme, ezeknek népszerűsítése, újjáélesztése, funkcióinak továbbgondolása” – fogalmazott Hegedüs Csilla, a verseny ötletgazdája, az RMDSZ ügyvezető alelnöke. Hozzátette, akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy övék itt a tér.

A versenybe eddig 13 megye több mint 3000 diákja kapcsolódott be.

Idén a szervezők azt remélik, ez a szám lényegesen növekszik, valamint új megyék és iskolák is csatlakoznak az Európa-szerte sikertörténetként említett mozgalomhoz.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium „őrsége”, az előző kiírás győztes csapata Fotó: Facebook/Kölcsey Ferenc Főgimnázium

A megmérettetés lényege, hogy a diákok saját elképzelésük szerint, kreatív megoldásokkal megismerjék, és élettel töltsék meg műemlék védencüket, bekapcsolva tevékenységükbe az iskolai közösségüket, szülőket, ismerősöket és szakembereket is.

A verseny idején kifejtett tevékenység általában két kategóriába osztható: online (közösségi média, rádió és televíziós szereplés) és offline (kiadványok, takarítási akciók és vetélkedők szervezése, flashmobok és kirándulások) tevékenységük során mérik össze a csapatok lelkesedésüket, elhivatottságukat, csapatszellemüket. Az év közben végzett munkán kívül a döntőn bemutatott rövid előadást is értéki a zsűri. A csapatok az info.oroksgunkorei@gmail.com e-mail-címen jelentkezhetnek.