Román szoborcsoporttal „őriztetné” Florea a marosvásárhelyi várat

Szucher Ervin 2019. október 10., 16:47

A román–magyar viszony „megmérgezési” kísérletét látja az RMDSZ Dorin Florea legújabb kezdeményezésében, amely szerint a marosvásárhelyi polgármester a vár bejáratához helyezné el az Erdélyi Iskola négy kiemelkedő személyisége alkotta szoborcsoportot.

Fotó: radiomures.ro

A románság 19–20. századi négy képviselőjével, az Erdély és Románia egyesüléséért küzdő Petru Maiorral, Samuil Micuval, Gheorghe Șincai-jal és Ion Budai Deleanuval „őriztetné” a Borsos Tamás által a 17. század első felében épített marosvásárhelyi várat Dorin Florea polgármester. Az Erdélyi Iskola (Școala Ardeleană) szoborcsoportja „őrzi” majd a marosvásárhelyi várat! című közleményből megtudhatjuk, a polgármesteri hivatal elindította a városrendezési engedély megszerzésének folyamatát a négyek szobrának felállítása érdekében.

„Az alkotást a Vársétányon állítják fel, a bejárat és a játszótér közötti övezetben. A finanszírozás függvényében 2019 végéig elkészülnek a szimbolikus elemek és Petru Maior alakja. Jelenleg az oszlop bizonyos részei és a négy személy alakja közül az egyik egy Kolozs megyei bronzöntődében található” – olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott írásban.

A közleményhez a városháza bel- és külkapcsolatokért felelős osztálya egy látványtervet is mellékelt, amelyből kiderül, hogy a turistaparkolónak kialakított kockaköves terület egy részére képzelik el a több mint három méter magas műalkotást.

Az ügy pikantériája, hogy 2016-ban a helyi önkormányzat tanácsi határozatban valóban arról döntött, hogy a két elfogadott emlékmű, a magyar politikusok által javasolt Bethlen Gábor-szobor, illetve a román kollégák által kért, az Erdélyi Iskola képviselőit megformáló szoborcsoport a vár környékén kap helyet. Két évvel később azonban, 2018. május 30-án a tanácsosi testület már arról döntött, hogy Bethlen Gábornak a főtéren lesz a helye, a Monarchia idejében az erdélyi románság jogaiért küzdő mozgalom négy képviselőjének a szoborcsoportját pedig a Győzelem téren, Nicolae Bălcescu büsztje helyén állítják fel.

Dorin Florea lépése meglepte az RMDSZ vezetőségét, amely attól tart, hogy a bejelentés a nacionalista kampány része, és újabb provokációt jelenthet.

Megkeresésünkre Kovács Levente, a párt Marosvásárhelyért felelős megyei ügyvezető elnöke szerint kényes ügyről van szó, amely odafigyelést és körültekintést igényel. Mint fogalmazott, a kölcsönös tisztelet és békés együttélés jegyében, természetesen mindkét műalkotásnak a helye belvárosban van. A szobrok felállításához azonban szigorúan figyelembe kell venni a helyi önkormányzat legutóbbi döntését. 

Ugyanakkor a polgármester személyes tanácsadója, Claudiu Maior úgy tudja, még nincs leszögezve, hol álljon a román szoborcsoport. Amint lapunknak kifejtette, két-három helyszín is szóba került, ám jelen pillanatban nem ez, hanem az RMDSZ-szel folytatott költségvetési viták okozzák a legnagyobb gondot.

Ha holnap kellene felállítani a román jogharcosok szobrát, nem tudnánk megtenni, hiszen az RMDSZ-es tanácsosok szinte mindent levágtak a költségvetésből”

– vélekedett Maior.

Egyébként Bethlen Gábor szobra ügyében jól haladnak az engedélyek beszerzésével, ezért Harmath István alkotása remélhetőleg november közepéig a kijelölt helyére kerül. Az RMDSZ és Florea csapata abban egyezett meg, hogy az etnikai béke kedvéért a két alkotást, Bethlen egész alakos szobrát és az Erdélyi Iskola képviselőit ábrázoló alkotást aránylag egymáshoz közeli időpontban avatják fel.

{K1}