Az újabb román biztosjelölt is bizonytalan

Balogh Levente 2019. október 09., 19:21

Előfordulhat, hogy Rovana Plumb után a második romániai uniós biztosjelöltet is elutasítja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke.

Három a román igazság? A kormány második biztosjelöltje, Dan Nica sem felel meg az elvárásoknak Fotó: gov.ro

A Digi 24 hírcsatorna szerint ez máris megtörtént. Az EB egyik szóvivője megkeresésükre úgy reagált: a román kormány hivatalosan hétfőn küldte meg a javaslatát a Romániának járó biztosi tisztség betöltésére, ez pedig Dan Nica, akiről múlt héten döntött a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SD) országos végrehajtó testülete.

„A levél egy olyan jelölt nevét tartalmazta, akivel a Bizottság megválasztott elnöke már interjúzott, de nem fogadta el. A megválasztott elnök csapata továbbra is kapcsolatban áll mindkét (a magyar és a román – szerk. megj.) kormánnyal, a folyamat pedig folytatódik” – közölte a bizottsági szóvivő, hozzátéve: a román jelöltet még nem fogadták el.

Sajtóértesülések szerint

von der Leyen még a magyar második jelöltet, Várhelyi Olivért, Magyarország EU-nagykövetét sem fogadta el, mivel még várja a román jelöltet.

A megválasztott elnök korábban már elbeszélgetett Dan Nicával, akit elutasított. Erre nyáron került sor, amikor a román kormány először küldte meg jelöltjeinek nevét, a Nicáét és a Plumbét. A Mediafax brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta: ennek ellenére még nem tekinthető úgy, hogy von der Leyen ismét elutasította Dan Nicát, az egyeztetések így folytatódnak.

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán valótlanságnak nevezte Nica elutasítását. Mihai Fifor miniszterelnök-helyettes, a PSD főtitkára is cáfolta, hogy von der Leyen visszautasította volna Dan Nicát, de ha ez mégis megtörténne, akkor van tartalékjelölt.

Mint ismeretes, az EB megválasztott elnöke Romániának a közlekedésért felelős uniós biztosi tisztséget szánja.

Ursula von der Leyen arra kérte Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy Dan Nica mellett nevezzen meg egy női jelöltet is. A kormányfő választása Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkárra esett. Ám ő sem problémamentes: a PressOne portál szerint Ciot egy 2012-ben, a nemzetközi kapcsolatok témakörében írt doktori disszertációjának irányító tanárával, Vasile Pușcaș egykori román uniós csatlakozási főtárgyalóval közösen írt cikkének nagy részét a forrás feltüntetése nélkül másolta.

Mint ismeretes, miután az EP jogi bizottságra összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította Rovana Plumb román biztosjelöltet, mivel a román szociáldemokrata politikusnő eltérő tartalmú vagyonbevallást nyújtott be Brüsszelben és Bukarestben. Előbbiben nem tüntetett fel egy magánszemélytől kapott, 800 000 lejes kölcsönt, amelyet adományként kapott, és amelyet a párt európai parlamenti választási kampányára adományozott tovább.