Várad aranykorát idézi majd a felújított Körös-part

Pap Melinda 2019. október 09., 16:13

A múlt század elejét idézi majd a felújítás befejeztével a nagyváradi Körös-part, miután több mint százéves villanyoszlopokkal és virágtartókkal ékesítik az itt kialakítandó sétányt.

A Körös-part felújításának látványterve. Fotó: Oradea.ro

Mircea Mălan alpolgármester a napokban számolt be arról, hogy kiegészítik a folyópart helyreállítását célzó projektet és a városháza előtti szakaszon sétányt, illetve kerékpárutat is kialakítanak. Utóbbi

hasonlítani fog a száz évvel ezelőtti elődjére, ugyanis a híres építész, Vágó László által 1910-ben tervezett villanyoszlopokkal és virágtartókkal díszítik.

A járdaszakaszra fákat is ültetnek, melyek közé padokat helyeznek ki. A járda viszont keskenyebb lesz, mint eddig, ugyanis egy 1,8 méter széles biciklisávot is kialakítanak mellette.

A Sebes-Körös bal partjának felújítási munkálatai a városháza közlése szerint 45 százalékban készültek el, az elmúlt félévben márvánnyal fedték le a vízszint melletti járdaszakaszt, illetve betonfallal erősítették meg a part Centenáriumi híd és városközpont közötti részét.

A munkálatok áprilisban kezdődtek és egy év alatt kell befejeződniük.

A Regionális Operatív Program keretében megvalósuló beruházás összértéke 9,8 millió lej, melynek két százalékát a városháza állja önrészként.

Vágó László egyike a váradi városképet alakító építészeknek, a múlt század elején öccsével, Vágó Józseffel több díszes ingatlant is tervezett, a leghíresebb a Darvas–La Roche-ház, melyben szecessziós múzeumot alakított ki az önkormányzat. Az ő munkájuk a Kapucinus (Traian Moșoiu) utcai Vágó-ház és a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcai Moskovits-palota is.