Kétnyelvű helységnévtáblát helyeztek ki Máramarosszigeten

Krónika 2019. október 09., 12:56

Magyarul is kikerült a település neve a város bejárataihoz Máramarosszigeten, bár a magyarság számaránya alig éri el a tíz százalékot. Az RMDSZ területi szervezete szerint harmincéves álom vált valóra.

Fotó: Facebook / Történelmi Máramaros RMDSZ

„Harmincéves álom vált valósággá” – adta hírül Facebook-oldalán az RMDSZ Történelmi Máramaros szervezete, miután szerdán délután kétnyelvű, román-magyar helységnévtáblát sikerült kihelyezni a város határába.

A kétnyelvű helységnévtábla már csak azért is nagy eredménynek tekinthető, mivel a határ menti kisvárosban már csak tíz százalék körül mozog a magyarság számaránya.

„Ez az eredmény jó példa arra, hogy következetes munkával, kitartással és politikai együttműködéssel el lehet érni eredményeket” – idézte a Nagybánya.ro Béres Istvánt, az RMDSZ Történelmi Máramaros szervezetének elnökét.

Máramaros megyében nem ez az első eset, hogy annak ellenére helyeznek ki többnyelvű helységnévtáblát, hogy az illető kisebbség számaránya nem éri el a közigazgatási törvény által előírt húsz százalékot. A megyeszékhelyen, Nagybányán még 2016-ban döntött az önkormányzat, hogy kihelyezi a város bejárataihoz a település nevét három nyelven, románul, magyarul és németül – Baia Mare – Nagybánya – Neustadt – feltüntető táblát.