Háztáji gazdaságokban pusztítottak a medvék Ratosnyán

Hírösszefoglaló 2019. október 09., 12:03

Háztáji gazdaságokba hatoltak be a medvék az elmúlt két éjszaka a Maros megyei Ratosnyán, elpusztítva hat sertést. A prefektus összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot.

A tél közeledtével egyre agresszívabbá válnak a medvék Fotó: Baricz-Tamás Imola

Mircea Duşa az Agerpres hírügynökségnek elmondta, csak az elmúlt napokban 15 medvét láttak Maros megyei településeken. Ratosnyán hétfő éjszaka egy sertést, a szerdára virradó éjszaka folyamán pedig újabb öt disznót pusztított el a medve. A prefektus ezért összehívta a sürgősségi helyzeteket kezelő helyi bizottságot,

az illetékes vadásztársaságokat pedig felszólítják, kérvényezzék a medvék kilövésének engedélyezését.

Ebben az évben 14 ilyen kérvényt nyújtottak be, de ezek közül csak hármat hagyott jóvá a minisztérium – mondta Duşa.

A vadásztársaságok illetékesei szerint azonban hiába nyújtanak be kérvényeket a minisztériumhoz, tárcavezető hiányában nincs, akinek jóváhagynia a medvék kilövését. A szakemberek ugyanakkor hozzáteszik,

az elkövetkező időszakban a nagyvadak egyre agresszívebbekké válnak, mert a hibernálásra készülve fokozott táplálkozással igyekeznek nagy mennyiségű zsírt felhalmozni a testükben.

A Maros megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője, Dănuţ Ştefănescu nemrég úgy nyilatkozott, a megyében az optimális medvelétszám 240 lenne, az általa vezetett intézmény becslései szerint azonban 761, a vadásztársaságok közlése értelmében pedig 1286 egyed él a megye területén.