Felmentő ítélet született Markó Attila, volt kisebbségügyi államtitkár ügyében

Balogh Levente 2019. október 08., 18:01

Jogerősen felmentette kedden a legfelsőbb bíróság Markó Attila volt RMDSZ-es képviselőt, korábbi kisebbségügyi államtitkárt a törvénytelen visszaszolgáltatások ügyében ellene indult eljárás végén.

Markó Attilát alapfokon öt év szabadságvesztésre ítélték, ezt semmisítette meg a mostani, jogerős ítélet. Fotó: RMDSZ

Jogerősen felmentette a legfelsőbb bíróság Markó Attila volt RMDSZ-es képviselőt, volt kisebbségügyi államtitkárt az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) által jogtalanul visszaszolgáltatott ingatlanok ügyében.

Markó Attila korábban a restitúciós bizottság tagja volt.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) három, a 2008 és 2009 közötti időszakban született, 84 millió eurós kárt okozó törvénytelen kárpótlási döntés miatt emelt vádat, az ügyben érintett volt az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság központi restitúciós testületének két másik akkori tagja, Horia Georgescu, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt vezetője és Theodor Nicolescu volt nemzeti liberális párti (PNL) képviselő is.

Georgescut Markóhoz hasonlóan felmentették, Nicolescut viszont jogerősen nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és egy értékbecslő szakembert is három év szabadságvesztést róttak ki. Rajtuk kívül minden vádlottat felmentettek.

Markót egyébként alapfokon öt év szabadságvesztésre ítélték, ezt semmisítette meg a mostani, jogerős ítélet.

Markó esetében egy másik illegális restitúciós ügyben már korábban felmentő ítélet született, miután dokumentumokkal bizonyította, hogy a szóban forgó ülésen nem vett részt.

A politikus azóta elhagyta az országot, ügyvédje szerint Budapesten él, mivel nem bízik a román igazságszolgáltatásban.

Markó Attila tegnap a Krónika megkeresésére közölte: jóleső érzéssel töltötte el az ítélet.

Én még pezsgőt nem bontok, mert még mindig van két perem folyamatban. De jól esik, hogy vannak még az igazságot előtérbe helyező, nem telefonhívásra működő, józan bírák is”

– nyilatkozta lapunknak.

A politikus Facebook-oldalán úgy kommentálta a döntést: igazság született. „Jogerősen felmentettek a második kárpótlási ügyben is. A helyes döntés született: aki lopott, azt elítélték, akik nem loptak, azokat felmentették. Szeretnék azonban mindenkit emlékeztetni arra, hogy még további két - a korábbi kettővel teljesen azonos tényállású - per van folyamatban, mindkettőben ugyanúgy le akartak (és akarnak még) tartóztatni. Természetesen ezek a felmentő ítéletek sokat nyomnak a latban azok kimenetelét tekintve is, de ettől még nem jött vissza a bizalmam a román igazságszolgáltatásban. A Mikó-perben ellenem hozott ítélet bizonyítja, hogy bármi lehetséges. De bízzunk az igazságban, imádkozzunk együtt!” – írta a politikus, arra utalva, hogy 2014-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, miután a restitúciós bizottság tagjaként hozzájárult a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégium visszaszolgáltatásához a református egyháznak.