Az ellenzék szerint a PSD bojkottálja a parlamentet

Krónika 2019. október 08., 16:24

Határozatképtelenség miatt felfüggesztették kedden a képviselőház ülését, így nem fogadták el az Octavian Goga képviselői helyének megüresedését megállapító tervezetet.

Fotó: Cdep.ro

Az ellenzék szerint megvolt a határozatképességhez szükséges létszám a tervezetről való voksoláskor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban bojkottálta az ülést. Az Octavian Goga képviselői helyének megüresedéséről szóló tervezet 152 támogató és egy ellenszavazatot kapott, egy személy pedig tartózkodott a voksoláskor. Mivel ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazás, 165 voksra lett volna szükség, Marcel Ciolacu házelnök határozatképtelenségre hivatkozva felfüggesztette az ülést.

Az ülés után Dan Barna USR-elnök azt mondta, valójában megvolt a határozatképesség, hiszen „tele volt a képviselőház ülésterme”, a PSD azonban bojkottálta az ülést.

A tét teljesen egyértelmű. A Népi Mozgalom Pártnak az a képviselője, aki Octavian Goga helyét vette volna át, megszavazta volna a bizalmatlansági indítványt. A tét tehát az volt, hogy vegyenek el még egy voksot a bizalmatlansági indítványt támogatóktól”

– fogalmazott Barna.

Octavian Goga képviselőt 2018-ban jogerősen két év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték biológiai mintavétel megtagadása és jogosítvány nélküli vezetés miatt. Goga 2016-ban a Népi Mozgalom Párt listáin került be a parlamentbe, 2017 júniusától azonban a PSD parlamenti csoportjában tevékenykedett.