Pintea: egyre kevesebben adnak hálapénzt, de nehéz visszaszorítani a jelenséget

Hírösszefoglaló 2019. október 08., 16:13

Egyre kevesebben adnak hálapénzt a kórházakban, de a jelenség még létezik, mert nagyon mélyen gyökerezik a romániai társadalomban – mondta kedden Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Sorina Pintea (archív felvétel) Fotó: Facebook/Sorina Pintea

Az egészségügyi tárca vezetője egy tematikus vitán vett részt a parlamentben, amelynek végeztével reagált azokra a sajtóhírekre, miszerint „képtelen megoldani” a hálapénzproblémát. „Nyilván nem tudom egyedül megoldani ezt a problémát, vannak erre vonatkozó törvényeink, vannak megoldásaink, amelyeket a kórházaknak alkalmazniuk kell, ugyanakkor viszont egyesek vonakodnak megoldani ezt a problémát. Már korábban is mondtam:

idő kell, amíg ez a jelenség eltűnik. A rendelkezésünkre álló jelentésekből az derül ki, hogy csökkenőben van a jelenség, de nem fog hirtelen eltűnni. Nagyon mélyen él a köztudatban. Igen, most is létezik ez a jelenség a kórházakban

– mondta az Agerpres által idézett Pintea. A miniszter szerint egyrészt a büntetésektől való félelem, másrészt a megnövekedett egészségügyi bérek, de a páciensek erre a kérdésre irányuló figyelme és a médiakampány is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebb beteg fizet hálapénzt.

Sorina Pintea azt javasolja a pácienseknek, hogy amennyiben pénzt kérnek tőlük a kórház alkalmazottai, azonnal értesítsék az intézmény vezetőségét. Azt is megerősítette, hogy továbbra is a sürgősségi kórházakban tartja magát a legerősebben a hálapénz jelensége.