Hatalmi harcokat szült a videóbíró-rendszer: a Hivatásos Labdarúgóliga szerint félretájékoztatott Răzvan Burleanu

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. október 08., 11:08

A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) újfent összetűzésbe került a Román Labdarúgó-szövetséggel (FRF), ezúttal a videóbíró-rendszer (VAR) bevezetése kapcsán vannak ellentétes véleményen a két szervezet szerepvállalását illetően.

Vita tárgya. Az LPF és az FRF is „magáénak” tudná a VAR romániai bevezetését (képünk illusztráció) Fotó: FIFA

A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) szerint a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) vezetősége félreértette a videóbíró-rendszer (VAR) bevezetésének szabályait, ezért hétfőn közleményben tisztázta a feladatköröket, hogy az FRF-elnök Răzvan Burleanu „félretájékoztatására” reagáljon.

Meggyőződésünk, hogy Răzvan Burleanu nyilatkozata egy félreértésből adódik. Sajnos nem ez lenne az első alkalom. Máskor is elhatárolódtak már az LPF-vel folytatandó átlátszó és hatékony kommunikációtól ebben a témában”

– fogalmaz most a liga közleménye, pár nappal azután, hogy bejelentették a VAR hazai bevezetését a Liga 1-es bajnokság 2020–2021-es szezonjától.

Erre vonatkozóan viszont az FRF első embere úgy nyilatkozott, hogy ez az általa vezetett szövetség hatáskörébe tartozik, az LPF-nek pusztán a pénzügyi hátteret kell biztosítania a technológiához. Közleményében az LPF leszögezte: a Liga 1-es pontvadászat rendezőjeként az ő feladatuk a világszövetség (FIFA) és a nemzetközi futballtanács (IFAB) jóváhagyásával a VAR alkalmazását megoldaniuk, az FRF-nek pedig a játékvezetők képesítéséről kell gondoskodnia. „Ezt jól igazolja az is, hogy Angliában, Spanyolországban vagy Németországban ugyancsak a bajnokság szervezői kötötték meg a szerződést, nem pedig az országos szövetségek” – magyarázzák.

Tájékoztatásuk alapján ez év februárjában, egy informális találkozó során meg is egyeztek arról, hogy amennyiben az LPF előteremti a szükséges pénzösszeget a VAR-hoz, úgy az FRF minden szükséges lépést megtesz az annak alkalmazásához szükséges játékvezetők szakképesítése érdekében. „Ezáltal mi jóhiszeműen úgy ítéltük meg, hogy a feladatkörök egyértelműen meg lettek szabva” – olvasható a közleményben.

A technológia biztosítását a Liga 1 közvetítési jogainak birtokosa segítségével oldják meg, és amennyiben az FRF egy drágább megoldást szeretne, akkor az árkülönbözetet neki kell biztosítania. „Hangsúlyozzuk, hogy annak gyakorlatba ültetése akkor is az LPF-n keresztül történne” – fűzték hozzá. Megjegyezték azt is, hogy amennyiben az FRF országos szintre is kiterjesztené a VAR alkalmazását, akkor azt a Liga 2-es bajnokság szervezőjeként megteheti. Ők viszont arról gondoskodnak, hogy ez a technológia a Liga 1-ben az FIFA előírásait betartva legyen bevezetve.

„Azon állítás kapcsán, amely szerint a VAR-t kötelező az összes bajnoki mérkőzésen alkalmazni, megjegyeznénk, hogy vannak európai pontvadászatok, ahol csak egyes találkozókon használják. Ez mindig a verseny szervezőjének a belátására van bízva, a szövetségnek lehetőségéhez mérten a bírókat kell biztosítania.

Az LPF-nek ugyanakkor célja, hogy az összes találkozón legyen videóbíró, és ezt meg is teszi, amennyiben az FRF biztosít ehhez 14 szakképzett játékvezetőt”

– summázta a közlemény.

Burleanu pár napja azt nyilatkozta, hogy az FRF-nek kell a szerződést megkötnie, abba pedig nem egyeznek bele, hogy csak egyes mérkőzéseken alkalmazzák a VAR-t. Arról is beszélt, hogy a játékvezetők szakképesítésének költségeit mindegy 50-60 ezer euróra becsüli, de addig nem akarták elkezdeni, amíg nem bizonyosodtak meg arról, hogy az LPF biztosítani tudja a műszaki feltételekhez szükséges pénzt.