Bethlen Gábor „közelebb került” Vásárhelyhez: jóváhagyta a minisztérium az erdélyi fejedelem szobrának felállítását

Szucher Ervin 2019. október 08., 09:12

Az RMDSZ felfüggesztett marosvásárhelyi vezetői Bethlen Gábor születésének és egyben halálának évfordulóján, november 15-én szeretnék felavatni a fejedelem főtérre tervezett, egész alakos szobrát.

Közel a cél. Vass Levente (középen) szerint most már csak fel kell állítani a szobrot Fotó: Haáz Vince

Újabb lépéssel „került közelebb” Marosvásárhely főteréhez Bethlen Gábor, miután a városháza megbízásából Vass Leventének sikerült megszereznie a művelődési minisztérium szobor­állításhoz szükséges jóváhagyását. Hétfői sajtótájékoztatóján az RMDSZ korábbi, nyáron lemondatott városi elnöke elmondta: csapata – amely két éve foglalkozik az erdélyi fejedelemnek szánt egész alakos műalkotás kérdésével – azok után sem szüntette be a munkát, miután félreállították. Vass Levente parlamenti képviselő elmondása szerint a bukaresti hatóságokkal ő tartja a kapcsolatot, míg Marosvásárhelyen Kali István felfüggesztett ügyvezető, valamint a tanácsosi frakció nemrég lecserélt vezetője, Magyary Előd „viseli gondját” a Bethlen-szobornak.

Harmath István Magyarországon élő alkotó munkája teljes egészében elkészült: a szovátai Sántha Csaba szobrász kiöntötte, összeillesztette, lecsiszolta.

„Most már csak el kell szállítani a műhelyből, ki kell alakítani a talapzatát, és fel kell állítani” – sorolta a következő hetek teendőit Vass. Mivel a volt elnök azt szeretné, hogy november 15-én, a fejedelem születésének 439., halálának 390., egybeeső évfordulóján leplezzék le a szobrot, a határidő rendkívül feszesnek tűnik. Az orvos-politikus szerint azonban a polgármesteri hivatalnak, mint a szobor megrendelőjének és állítójának, illetve a munkálatok elvégzési jogát elnyerő cégnek nem kellene különösebb gondot okozzon a talapzat elhelyezése és a terecske kialakítása. Cosmin Blaga városházi szóvivő lapunknak kifejtette, hogy

az önkormányzat már a napokban kiállítja az építkezési engedélyt és átadja a főtér alsó felében kiválasztott területet az építőnek.

Marosvásárhelyen ez lenne az első magyar vonatkozású szobor, amelyet 1990 után, teljes egészében önkormányzati pénzből finanszíroznak. A tanács 2017-ben egymillió lejt szavazott meg az alkotásra, ebből a pályanyertes művésznek eddig 267 ezret törlesztett. Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények közt, választási kampányban, kinek fog megadatni a szónoklás és a lepel lerántása, Vass Levente kitérő választ adott. „Remélem, hogy békés, közös ünnep lesz. De bárcsak már ott tartanánk...” – mondta. Hozzáfűzte, hogy az RMDSZ politikája „mindig is igyekezett a lehető legpragmatikusabb lenni”. A szövetség parlamenti képviselője úgy véli, eddig is a helyes, megfontolt stratégiának köszönhetően sikerült leküzdeni a fejedelemszobor felállítása elé gördülő bürokratikus, adminisztratív akadályokat. Vass a fejedelmet idézte, miszerint „nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”.