Anyaországi pénzből újítják fel a leégett bethlenszentmiklósi templomot

Krónika 2019. október 07., 15:28

Magyarországi támogatással, a Rómer Flóris Terv vis maior alapjából újítják fel a bethlenszentmiklósi unitárius templom múlt héten leégett tornyát – közölte a Kárpát-medencei műemlékek felújításával foglalkozó Teleki László Alapítvány.

Védőszerkezet került a leégett toronysisak helyére. Fotó: Hír TV

Az alapítvány vezetői felvették a kapcsolatot a bethlenszentmiklósi unitárius közösséggel, és megegyeztek abban, hogy a sürgősségi alapból biztosítanak finanszírozást a helyreállítási munkálatokhoz. „Megtörtént a védőtető kivitelezése, és hamarosan elkezdődik a helyreállítási terv elkészítése és engedélyezése is” – áll az alapítvány közleményében.

Mint arról beszámoltunk, a Fehér megyében, Nagyenyedtől 50 kilométerre található Bethlenszentmiklóson múlt csütörtökön gyulladt ki az unitárius templom tornya, a tüzet rövidzárlat okozta. A tűzoltók megállították ugyan a lángok továbbterjedését, a toronysisak azonban megsemmisült a tűzben, ahogy megrepedt és használhatatlanná vált az istenháza 1631-ben öntött nagyharangja is.

{K2}

A 320 fős bethlenszentmiklósi unitárius gyülekezet lelkésze, Veress Ferenc korábban elmondta, hogy a gyülekezet a templom felújítására készült. Októberben került volna sor a talajmintavételre, és a tervezést is elkezdték volna. A templom felújítására a Magyar Unitárius Egyház és a helyi Jövőnk a szórványban egyesület is adománygyűjtést indított.

Fotó: Hír TV

A bethlenszentmiklósi unitárius templom több szakaszban épült. Legrégebbi, keleti részét késő Árpád-korinak vélik. Ezt később egy tágasabb templomhajóval toldották meg, melyhez a 17. században torony is épült.

A Balázsfalva és Dicsőszentmárton között, a Kis-Küküllő partján fekvő település egyébként a dél-erdélyi megye kevés magyar többségű településeinek az egyike. 1381 lakosa közül a 2011-es népszámláláson a lakosság 56 százaléka vallotta magát magyarnak, a magyarok közel fele pedig unitárius.

{K1}