Koncertfelvételnek indult, film lett belőle: az Anna and the Barbies, ahogyan még nem láthattuk

2019. október 04., 18:22

A közönség és rajongók számára eddig ismeretlen oldalról mutatja be Pásztor Annát és zenekarát az Álmatlan című koncert- és dokumentumfilm, amelyet csütörtökön este a 19. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében vetítettek Kolozsváron. 

Álmatlan - egy képkocka a filmből Fotó: Facebook/Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle

Porkoláb Norbert és Tanca Norbert filmjében egymást váltják az együttes 2016-os, budapesti Fővárosi Nagycirkuszban adott lemezbemutató-koncertjéből való jelenetek és az énekesnő monológjából kiragadott mély gondolatok, amelyek a művészetére vonatkoznak. A filmben az együttes tagjai is elmondták véleményüket a művésznőről, aki szerintük mindig kötöttségek nélkül megy előre a színpadon, így mindig képes összhangba kerülni a közönséggel, koncert közben szeret felmenni a nézők közé és megérinteni őket. Pásztor Anna őszintén és közvetlenül beszél a zenével kapcsolatos emlékeiről, életszemléletéről, valamint személyes élményeiről. Saját bevallása szerint

nem tartja magát példaképnek, sem megváltónak, úgy gondolja, művészetével néha képes megríkatni közönségét, de a színpadon legfőbb célja a szórakoztatás.

A vetítést követő közönségtalálkozón az Álmatlan készítői elismerték, hogy filmjük eredetileg koncertfelvételnek indult, a rendezvény után fogalmazódott meg bennük, hogy ez egy sokatmondó, semmiféle ismert műfaji kategóriába nem besorolható filmnek lehet az alapja.

,,Annát több mint két és fél órára bezártuk egy budapesti hangstúdióba, ahol teljesen egyedül volt, megadtuk neki a témaköröket, amiről beszélnie kellett, így készült el a monológ. Ebből azokat a részeket használtuk fel, amiről úgy gondoltuk, hogy a nézők számára sokatmondó lehet, és kevésbé sérti az ő privát szféráját” – árulta el Porkoláb Norbert rendező.

Az alkotók érdekességként azt is elmondták, hogy olyan nézőktől is kaptak pozitív visszajelzést, akik állításuk szerint egyáltalán nem kedvelik az együttes által képviselt zenei műfajt.

Gebe Zoltán