Újabb Transzalpina épül Erdély szívében

Pap Melinda 2019. október 04., 18:35

Az Erdélyi-szigethegység festői tájain halad keresztül a Nagyenyedet Abrudbányával és az Aranyos völgyével összekötő hegyi út, melynek október első napjaiban kezdődtek el a felújítási munkálatai.

Fotó: Facebook / Consiliul Judetean Alba

Átadták a napokban a terepet a kivitelezőnek, így október első napjaiban bevonulhattak a munkagépek Fehér megye legnagyobb munkatelepére, a Nagyenyedet Abrudbányával, és egyben az Aranyos völgyével összekötő hegyi útra.

Az európai uniós forrásból megvalósuló, 41,6 millió eurós beruházás egyben a dél-erdélyi megye legnagyobb projektje,

a megyei és a nagyenyedi önkormányzat, illetve több környező község partnersége révén valósul meg. A jelenleg már-már járhatatlan, DJ 1071-es jelzésű megyei út több mint 78 kilométeren festői környéken halad keresztül, ezért sokan csak úgy emlegetik, hogy Erdélyi-szigethegységbeli Transzalpina.

A festői útszakasz a Szabaderdőn keresztül, Felenyed, Remete és Nagyponor érintésével halad majd Abrudbánya irányába, ahol eléri az Aranyos völgyét – mondta el a Krónikának Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester.

Az RMDSZ-es politikus szerint Nagyenyed nagy haszonélvezője a projektnek, hiszen ennek keretében felújítják a Felenyedre vezető utat, illetve kerékpárút is épül,

valamint 6 kilométeres szakaszon a vezetékeket is a föld alá fektetik. A megyei utat két szakaszban újítják fel, a terepet az elmúlt napokban adták át a kivitelezőnek, a Napoca – Operes és Cosedil SPA építőipari cégek alkotta olasz konzorciumnak, melynek 36 hónap alatt kell elkészülnie a munkával. Ennek értéke a szakemberek szerint a jelenlegi 41,6 millió euróról újabb két millió euróval emelkedhet amiatt, hogy a román kormány megemelte az építőiparban dolgozók bérét.

Fotó: Facebook / Consiliul Judetean Alba

Az Erdélyi-szigethegységen átvonuló út hossza 78,43 kilométer, ennek egyes részein – 6700 négyzetméteren – kerékpárút is létesül, a településeken, 12 610 négyzetméteren járdát alakítanak ki és 21 buszmegállót létesítenek, de a beruházás keretében 14 hidat és 200 kisebb átkelőt is építenek.

A sok helyen ezer méter fölötti magasságban haladó hegyi úthoz tartófalakat, az olvadáskor keletkezett víz számára betonsáncokat is kell építeni.

A Fehér megyei hegyi út Nagyenyedtől, a Bethlen-kollégiumtól indul, majd Felenyed érintésével tér el Remete irányába, hogy aztán Abrudbányánál érje el az Aranyos völgyét. Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester szerint a megyei út felújításától elsősorban a turizmus fellendülését remélik, de a beruházásnak gazdasági és szociális vonzata is van, hiszen összeköti Abrudbányát és az eldugott mócvidéki településeket a Szászsebes–Torda-autópályával, és ezáltal Kolozsvárral.

Idegenforgalmi hozadéka szintén jelentős, általa megközelíthetőbbé válik a sziklaszorosáról híres Remete, a több természetvédelmi területtel is rendelkező Nagyponor vagy Mogos.

De az Erdélyi-érchegység számos természeti csodája is elérhető lesz a turisták számára, miután befejeződött a nagyszabású munkálat, melynek határideje az eredeti tervek szerint 2022.