Volt politikai ellenfelei segítségével méri fel a vásárhelyiek véleményét az RMDSZ

Szucher Ervin 2019. október 04., 16:42

A rendszerváltás óta példátlan közösségépítő kezdeményezésként bemutatott társadalmi párbeszédet indít Marosvásárhelyen az RMDSZ megyei vezetősége. A kezdeményezés célja közmegegyezésre jutni a legfontosabb kérdésekben.

Párbeszédre hívják Marosvásárhely lakóit – jelentették be a társadalmi összefogás kezdeményezői a sajtótájékoztatón Fotó: Haáz Vince

Fiatal, a marosvásárhelyi magyar közösség által ismert személyiségek bevonásával indul az a társadalmi párbeszéd, amelynek fő célja, hogy a legszélesebb nyilvánosság előtt, a lehető legtöbb társadalmi csoport megszólításával, az ő aktív hozzájárulásukkal, szakmai szereplők véleményezésével az RMDSZ körül tudja írni, milyen Marosvásárhelyen szeretnének élni tíz év múlva a város lakói. „Nem valaki vagy valami ellen szervezkedünk, kifejezetten technokrata módon közelednénk a szakmai kérdésekhez. Lényegében párbeszédre hívjuk Marosvásárhely lakóit” – mutatta be a kezdeményezést annak irányítója, Portik Vilmos.

A Péter Ferenc megyei RMDSZ-elnök felkérésére alakuló testületnek nem titkolt szándéka

minél jobban előkészíteni a terepet a jövő évi helyhatósági választásokra.

Portik szerint 2020-ban ugyan minden eddiginél nagyobb esély mutatkozik a város élén húsz éve regnáló Dorin Florea és csapata leváltására, ám ahhoz, hogy Marosvásárhelyt végre fejlődési pályára lehessen állítani, önmagában ez nem elegendő.

Marosvásárhely olyan mértékben van lemaradva más erdélyi városokhoz képest, hogy ezekre a problémákra a pártok kampányszakértőinek irodáiban születő választási programok sem fognak választ adni. Olyan tervre van szükség, amelyet a marosvásárhelyiek konszenzus révén, közösen alkotnak meg”

– fejtette ki a projektben civilként részt vevő, ám ugyanakkor Péter Ferenc megyei tanácselnök kabinetjében dolgozó egykori néppárti politikus. Hozzá hasonlóan a konzultációs bizottság többi tagja is „párton kívüli”, belső vagy külső ellenzéki.

A Krónika kérdésére, hogy ilyen körülmények közt milyen elvárásokat fogalmazott meg velük szemben az RMDSZ, Portik Vilmos elmondta, hogy a megyei elnök csak annyit kért, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal és szakszerűséggel

rajzolják meg a közösségi elvárások térképét, amelyhez utólag a szövetség a politikai stratégiáját csatlakoztatná.

A tanügyi kérdésekért felelős Tamási Zsolt iskolaigazgató a hosszú távú oktatási fejlesztési stratégia hiányának a veszélyeire hívta fel a figyelmet, a település mobilitásáért felelős Gál Sándor pedig azt kifogásolta, hogy a jelenlegi városvezetés kimondottan csak az autósok gondjaira fókuszál. Kádár Zoltán úgy jellemezte Vásárhely sportéletét, mint egy padlóra küldött ökölvívót, akire a nyolcadikat számolják. Abbéli örömének adott hangot Nyulas Bernát, a Szentgyörgy menedzserklub képviselője, hogy harminc év után végre valaki a vállalkozók véleményére is kíváncsi.

Kérdésünkre, hogy miért az RMDSZ-szel bizonyos esetekben szembemenő szakembereket bíztak meg a társadalmi párbeszéd beindításával, a Vass Levente lemondatása után a szervezet marosvásárhelyi ügyvezetésével megbízott Kovács Levente elmondta:

mindenki dolgozhat, aki csak akar, az is, aki éppen fel van függesztve vezetői pozíciójából.

A városi szervezet irányítását átvevő politikus azokra a kollégáira célzott, akiket a megyei vezetőség meghatározatlan időre testületileg felfüggesztett. „Az elmúlt időszakban az RMDSZ-t rengeteg kritika érte a marosvásárhelyi politizálását illetően. Azt is mondták, hogy nem integratív szervezet. Most bebizonyítottuk, hogy nyitottak vagyunk akár azok irányába is, akik eddig kritikusan viszonyultak a szövetséghez” – indokolta a munka „kiszervezését” Kovács Levente.

Az RMDSZ megrendelőként, a megbízottak a terv végrehajtóiként azt szeretné, ha a társadalmi párbeszéd alapján 2020 elejére egy vitaokiratot tudna letenni az asztalra – nemcsak a vásárhelyi magyarok, hanem a románok számára is.