Araszol a kormánybuktatási akció – Ismertették a parlamentben a bizalmatlansági indítvány szövegét

Balogh Levente 2019. október 03., 18:18

Nem sok képviselő és szenátor volt kíváncsi az ellenzéki bizalmatlansági indítvány parlamenti ismertetésére. Az ellenzék arra készül, hogy csütörtökön kormányt buktat, ám a PSD nem hiszi, hogy lesz elég voksa.

Nincs kormányváltó hangulat a parlamentben. A honatyák alig több mint negyede volt kíváncsi a bizalmatlansági indítvány szövegére Fotó: A képviselőház Facebook-oldala

Nagy érdektelenség mellett ismertette az ellenzék csütörtökön a kormány ellen kedden este benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegét a parlamentben: a két kamara együttes ülésén az összesen 465 képviselő és szenátor közül csupán 128-an voltak jelen az ülésvezető, Teodor Meleșcanu szenátusi elnök szerint.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! című kormánybuktató indítványt az azt kezdeményező nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora, Florin Cîţu olvasta fel.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ugyanakkor annak ellenére is igyekszik azt kommunikálni, hogy az indítvány sikertelen lesz, hogy egyértelművé vált: kisebbségbe került a parlamentben.

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke komolytalannak nevezte az indítványt, és bírálta az ellenzéket, amiért még nem neveztek meg miniszterelnök-jelöltet, és nem mutattak be kormányprogramot sem. Úgy vélte, bár a PSD-nek valóban nincs 233 honatyája, az ellenzéknek sem lesz meg a kormány megbuktatásához szükséges 233 szavazata.

Ugyanígy vélekedett Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD elnöke is, aki még szerdán este arról beszélt:

az ellenzéknek nincs elég szavazata, és menekül a saját maga által benyújtott bizalmatlansági indítvány elől.

„Az egyetlen dolog, amit sikerült bizonyítania, hogy nincs elég szavazata ahhoz, hogy átvigye a bizalmatlansági indítványt a parlamenten” – mondta Viorica Dăncilă.

A pártelnök azzal vádolta az ellenzéket, hogy  „húzza az időt” a indítvánnyal kapcsolatban. „Ez az időhúzás azt mutatja, hogy mennyire akarják a kormányzás átvételét” – mondta Dăncilă.

Raluca Turcan, a PNL első alelnöke viszont – megismételve szerdai kijelentéseit – ismét arról beszélt: a kormány elveszítette parlamenti többségét, így illegitimmé vált, ezért távoznia kell. Egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy meglesz a kormány megbuktatásához szükséges 233 szavazat.

Egyes ellenzéki politikusok szerint 240-nél is több vokssal buktatják majd meg a kormányt.

Mint arról beszámoltunk, a PSD-nek szerdán majdnem sikerült keresztülvinnie, hogy a bizalmi szavazásra szombaton kerüljön sor, amikor az ellenzék nehezebben tudná mozgósítani képviselőit és szenátorait. A házbizottság által kidolgozott napirendet azonban, miszerint szerdán délután ismertetik az indítvány szövegét a parlamentben, hogy aztán szombaton voksoljanak róla, a parlament leszavazta, vagyis először bizonyosodott be, hogy a kormányoldal többsége valóban megszűnt a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végi ellenzékbe vonulása nyomán.

Végül a házbizottság úgy döntött, hogy csütörtökön ismertetik az indítvány szövegét a törvényhozásban, hogy aztán jövő héten, szintén csütörtökön ejtsék meg a bizalmi szavazást.

A kormány megbuktatásához az összes képviselő és szenátor fele plusz egy fő szavazata szükséges, vagyis 233 voks.

Az indítványt az összes ellenzéki párt, így az RMDSZ is támogatja, kivéve az ALDE azon honatyáit, akik a párt kormányból való kilépése után – bizonyos tisztségekről szóló ígéretek fejében – inkább továbbra is a PSD-t támogatják. Amennyiben az indítványt megszavazzák, a kormány megbukik, ügyvivő kormánnyá válik, az ellenzéknek pedig saját kormányfőjelölttel és kormánnyal kell előállnia. Az államfő egyeztetést kezd a parlamenti pártok képviselővel, és annak adja a kormányalakítási megbízatást, amelyik elvileg képes parlamenti többséget felsorakoztatni maga mögött. Ezt követően a megbízott kormányfőnek tíz napja van, hogy a parlament elé járuljon, és bizalmi szavazást kérjen.

A szavazás golyókkal zajlik, így hosszadalmas a procedúra – bár a PSD jelezte, hogy a kormánypárti képviselők és szenátorok ezúttal sem szavaznak –, és elvileg titkos. Ugyanakkor a PNL már jelezte, hogy honatyái nyilvánosan voksolnak majd.