Fekete pontok a romániai szálláshelyeknek: leginkább a körülményekre és a személyzet magaviseletére panaszkodnak a turisták

Bálint Eszter 2019. október 03., 11:25

Sok turista panaszkodik a belföldi szálláshelyekre, ennek ellenére nem mondanak le az ország felfedezéséről. Tény, hogy sokan vannak, akik nem is tudnának megengedni maguknak külföldi nyaralást.

Van ok panaszra. A legtöbb turista a koszt és az udvariatlanságot kifogásolja Fotó: Barabás Ákos

Nem elég tiszták a szobák, nem elég kedves a személyzet, nem szolgálnak fel ételt – ezeket a panaszokat fogalmazzák meg a legtöbben a belföldön utazó romániai turisták közül, legalábbis a HotelGuru.ro portál által augusztus–szeptemberben készített felmérés szerint. A Profit.ro portál által közzétett kutatási eredményekből kiderül,

a megkérdezettek 35,5 százaléka válaszolta azt, hogy nem volt elégedett a lefoglalt szálláshelyen tapasztalt tisztasággal,

21,6 százalék arra panaszkodott, hogy a személyzet nem volt elég kedves, 18,6 százalék azt kifogásolta, hogy a szálláshelyen nem volt vendéglő, 11,5 százalék a szálláshely elhelyezkedését rótta fel, 12,6 százalék pedig másfajta panaszokat fogalmazott meg, például a játszóterek hiányát rótta fel a szállásadónak.

Hiába azonban a panaszáradat, a többség (88,3 százalék) azt mondta, a későbbiekben is belföldön kíván utazni, mivel szeretne felfedező utakat tenni, 12,5 százalék pedig elismerte, azért utazik belföldön, mert

külföldi kirándulásra nem futná.

Amúgy ha már elutaznak, a legtöbben (44,8 százalék) egy hétre mennek, 42 százalék beéri egy hétvégi kiruccanással, és mindössze 13,2 százalék marad egy hétnél tovább szabadságon.

A nyár végén kirándulók 41,8 százaléka utazott valamely hegyvidéki üdülőtelepre, 33,9 százalék választotta a tengerpartot, 10,9 százalék pedig vidéki településen pihent Máramarosban, Erdélyben vagy Bukovinában, 4,5 százalék pedig a Duna-deltát járta be.  A felmérésből arra is választ kapunk, hogy mennyit szán vagy tud szánni üdülésre a romániai lakosság.

A megkérdezettek 54,6 százaléka mondta azt, hogy éjszakánként egy főre 100 és 200 lejt fordítottak,

30,6 százaléknál ez az összeg 200 és 300 lej között mozgott, a többiek pedig 300 lejnél többet költöttek egy éjszakára. A válaszadók 24,5 százaléka mondta azt, hogy üdülési csekkel foglalt szállást.

Ami pedig a szálláshely besorolását illeti, 42,6  százalék a panziókat részesíti előnyben, 37,2 százalék szállodai minőségre vágyik, 12,2 százalék kibérel egy apartmant vagy egy hétvégi házat, a többiek pedig természethez közelibb szállásokat preferálnak, legyen szó menedékházról vagy éppen sátorozásról.