Megbírságolták a román oktatási tárcát a magyar diákok diszkriminációja miatt

Pap Melinda 2019. október 02., 17:36

Kétezer lejre bírságolta az oktatási minisztériumot az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amiért nem készült el a speciális román tanterv a magyar diákok számára, illetve nem jelent meg a speciális román tankönyv.

Fotó: Veress Nándor

A diszkriminációellenes testület szerint az oktatási minisztérium passzivitásának tulajdonítható, hogy a magyar gyerekek rosszul teljesítettek románból a nyolcadikosok képességfelmérőjén, illetve az érettségin – derül ki az Edupedu oktatási portál által idézett közleményből.

Ebben a diszkriminációellenes tanács kijelenti, hogy a mulasztással a szaktárca az oktatási törvény több cikkelyét is megszegte. Arra is rámutat, hogy a speciális tanterv és tankönyv hiánya miatt sérült a magyar gyerekek oktatáshoz való alkotmányos joga. Ugyanis a minisztérium nem teremtette meg az intézményes feltételeket számukra ahhoz, hogy versenyképesen megtanulhassák az állam hivatalos nyelvét, és nem biztosított számukra román társaikkal egyenlő esélyt. Emiatt pedig nem tudnak egyenlő eséllyel részt venni a különböző képzéseken, hely állni a romániai munkaerőpiacon.

A diszkriminációellenes tanács egyhangúlag hozta meg döntését. A bírság mellett arra is felhívta a szaktárca figyelmét: sürgősen hozzák meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy teljesüljenek az oktatási törvénynek a román nyelv kisebbségi diákoknak való oktatására vonatkozó előírásai. A testület ellenőrzi is ezt: félévig felügyeli a tárca munkáját, hogy meggyőződjön, eleget tesz-e a felszólításnak.