Megújul a nagyváradi teátrum színpada: gépesített zsinórpadlás, forgószínpad, új hang- és fénytechnika a Szigligeti Színházban

Kiss Judit 2019. október 02., 15:47

Forgószínpaddal, gépesített zsinórpadlással, új hang- és fénytechnikai rendszerekkel látják el a nagyváradi Szigligeti Színház színpadát, a tervek szerint a felújítások decemberben befejeződnek.

Forgószínpadot is szerelnek a nagyváradi teátrumba, amely így teljes mértékben megújul decemberre Fotó: Szigligeti Színház

Teljesen megújul a nagyváradi Szigligeti Színház színpada idén decemberig – hangzott el azon a keddi konferencián, amelyet a teátrum előcsarnokában tartottak a debreceni és a nagyváradi színházak igazgatói, valamint helyi és megyei elöljárók jelenlétében. A munkálatok az Európai Regionális Fejlesztési Alap révén, az Interreg V-A Románia—Magyarország-programon belül finanszírozott projekt részét képezik.

A nyitórendezvényen jelen volt Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház főigazgatója, Papp László, Debrecen polgármestere, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, illetve Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.

A rendezvényen elhangzott:

a beruházás tulajdonképpen folytatása, befejezése a váradi színházépület külső és belső felújításának, amely 2011-ben zárult le, ám az akkor elvégzett munkálatok a színpadot nem érintették.

A Román–magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadó-művészetek számára elnevezésű projekt főpályázója a debreceni Csokonai Színház, amely inkubátorházat épít amatőr színjátszók felkarolására, a partnerek pedig Debrecen megyei jogú város önkormányzata, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház. A projekt összértéke közel 7,5 millió euró, ebből a Szigligeti Színház része 1 029 546 euró, ami három komponensből áll össze: 80,04 százaléka az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatása, 12,24 százaléka a román állam hozzájárulása, a többi pedig a Szigligeti Színház önrésze, amelyet az intézmény fenntartója, a Bihar Megyei Tanács biztosít. A Bihar Megyei Tanács ugyanakkor a támogatásra nem jogosult költségeket is állja, 300 ezer lej (62 761 euró) értékben.

A Nagyváradi Állami Színház színpadának korszerűsítésére kiírt közbeszerzést a Drum Asfalt Kft., a Trameco Rt és az Energolux Impex Kft. alkotta cégcsoport nyerte meg, ők kezdték meg július végén a munkálatokat, amelyek során a színpadi deszkázat teljes cseréjére, az ügyelői, valamint hang- és fénytechnikai rendszer fejlesztésére, a zsinórpadlás részleges gépesítésére, valamint süllyesztők és egy forgószínpad beszerzésére is sor kerül. A váradi munkálatok átadásának határideje 2019. december 16.

A rendezvényen levetítettek egy, a készülő új színpadot és a hozzá tartozó technikai berendezéseket bemutató 3D-s modellt, illetve egy rövid videót, amelyen a váradihoz nagyon hasonló rendszerek láthatók működés közben. A konferencia terepszemlével zárult.