Együtemű Őszi szimfóniák – A borospohár üres fele jut a másodrendű magyaroknak Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2019. október 02., 15:32

Mindössze mutatóban hívott meg egy-két magyar előadót Marosvásárhely polgármesteri hivatala a péntektől vasárnapig tartó, Őszi szimfóniák elnevezésű borfesztiválra. A városháza hivatalos változata szerint csak az RMDSZ tehet erről, mert „megnyirbálta a költségvetést”.

Térfoglalás. A pénteken kezdődő bornapok szépséghibája, hogy a művészi programja teljesen egyoldalúra sikeredett Fotó: Haáz Vince

Szolidaritást és közös erőfeszítést emleget a városháza az általa szervezett Őszi szimfóniák idei kiadása kapcsán. A polgármesteri hivatal ugyanakkor köszönetet mond annak a háromszáz önkéntesnek – többnyire tanároknak, diákoknak, művészeknek –, aki „pro bono publico”, azaz a közösség érdekében ingyen vállalt szerepet a háromnapos sokadalom szervezésében. Minderre azért van szükség, mert

a helyi tanácsosok nem irányoztak elő egyetlen lejt sem”.

Dorin Florea polgármester úgy véli, az önkormányzatban zajló politikai csatározások nem szakíthatnak meg egy olyan rendezvénysorozatot, amely többéves hagyománynak örvend.

A pénteken kezdődő bornapoknak az az egyetlen szépséghibája, hogy a művészi programja teljesen egyoldalúra sikeredett.

A délutáni fellépők között még találni elvétve egy-egy magyar nevet – Ábrám Tibor, Titán zenekar és Koszika –, az esti sztárvendégek azonban egytől egyig Bukarestből érkeznek.

Szombaton este a Bere Gratis és a Holograf, vasárnap este a Compact, illetve Cristi Minculescu, Valter és Boro szórakoztatja a városligetbe kilátogató közönséget.

Csíki Zsolt, az RMDSZ tanácsosi frakcióvezetője szerint az arányok teljes felborítása egyértelmű válasz a szövetség ellenzékbe való vonulására. „Ha spórolni kellett, eddig is általában a magyar rendezvényeket vágták ki, most viszont egyértelművé vált, hogy a polgármester így akar bosszút állni rajtunk” – nehezményezte a lapunknak nyilatkozó Csíki.

Cosmin Blaga városházi szóvivő szerint

az RMDSZ-nek nem kellene háborognia, elvégre tanácsosai révén szinte teljesen lenullázta a költségvetést.

Mint kifejtette, a hivatal az idén már lemondott a bornapok szervezéséről, de több kézműves mester noszogatására, az utolsó pillanatban mégis úgy döntött, nem szakítja meg a hagyományt.

Felvetésünkre Blaga is belátta, hogy a kulturális kínálatban nemkívánatos eltolódás történt, de ezt azzal magyarázta, hogy az utolsó pillanatban jobbára csak román előadókat tudtak leszerződtetni, amelyek az esemény támogatóinak köszönhetően lépnek fel.

Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ Marosvásárhelyért felelős ügyvezetője szerint kétszínű és arcátlan a városvezetés hozzáállása: egyet mond, és mást csinál. „Azt próbálja elhitetni, hogy itt senki nem másodrendű polgár, holott ez a fesztiválprogram az iskolapéldája annak, hogyan kell a magyar emberek arcába hazudni” – fogalmazott Kovács Levente.