Hátrányban az ellenzék: szombaton szavaz a bukaresti parlament a bizalmatlansági indítványról

Krónika 2019. október 02., 11:34

Szombaton 11 órától kezdődik a bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti vita és szavazás – dőlt el szerdán a román szenátus és a képviselőház együttes házbizottsági ülésén.

Fotó: Cdep.ro

Florin Iordache, a képviselőház szociáldemokrata (PSD) alelnöke közölte: az indítványt szerdán 15 órakor olvassák fel. Az ellenzék tiltakozásképpen kivonult a megbeszélésről, hogy kvórumhiány miatt a testület képtelenné váljon a döntéshozatalra.

A kvórum azonban teljesült, miután a két ház együttes házbizottságának ülésére megérkezett Dragoş Zisopol, aki a nemzeti kisebbségek frakciójának tagja, az ülés így folytatódhatott.

Az ellenzéki képviselők és szenátorok távolmaradása miatt kedden este határozatképtelenek voltak a parlamenti házbizottságok, így nem tudták este felolvastatni a bizalmatlansági indítvány szövegét a törvényhozásban. Miközben az ellenzéki alakulatok a jövő hét elején szerették volna megtartani a szavazást a kormánybuktató kezdeményezésről, amikor minden képviselő és szenátor a parlamentben lesz, a kormányzó szociáldemokraták azért pártolják a hétvégi időpontot, hogy ne lehessen mozgósítani a honatyákat.

Florin Iordache alsóházi alelnök közölte: amennyiben szombaton nem lesz meg a kvórum, újabb együttes házbizottsági ülést hívnak össze, amely újabb időpontot tűz ki. „Azok 237-en, akik aláírták, feltételezhetően el is olvasták, amit aláírtak. Tehát szombaton is, pénteken is, csütörtökön is ki tudják fejezni álláspontjukat. Tehát mi különbség van a pénteki, a szombati vagy a vasárnapi voksolás között? Volt már példa bizalmatlansági indítványra, amelyet vasárnap olvastak fel. Tudomásom szerint ha sürgős leváltani ezt a kormányt, akkor szombaton is, vagy akár vasárnap is jöhetünk” – nyilatkozta Iordache. 

A „Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt” című dokumentumot 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), és az RMDSZ részéről, ugyanakkor a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is vannak, akik aláírták az indítványt. A kormánybuktató kezdeményezést az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.