Tarolt a székely összefogás: első aranyérem a felnőtt birkózó-csapatbajnokságban

Józsa Csongor 2019. október 02., 07:59

Marosvásárhelyen rendezték meg a birkózócsapatok országos bajnokságát. A Marosvásárhelyi VSK és a Székelyudvarhelyi Fások SK közös, szabadfogású csapata aranyérmes lett. Az összefogásnak köszönhetően minden csapatbajnokságban taroltak, hiszen korábban a kadett és az ifjúsági korosztályban is elsők lettek.

Büszke székely birkózók. A kadett és az ifjúsági korosztály után a felnőtteknél is aranyérmes lett az összevont csapat Fotó: Fások SK

A Székelyudvarhelyi Fások SK 2013-ban alakult újjá, vitte tovább a 2000-es évek elején megszűnt klub szellemiségét. Az együttes minden csapatdöntőn ott volt, jól szerepelt, egyetlen idényen kívül mindig felállhatott a dobogóra, igaz, aranyérmet nem sikerült nyernie. Ezúttal azonban révbe ért a csapat.

Ez a siker nem született volna meg, ha nem ismerjük fel, hogy egyesítenünk kell erőinket, össze kell fognunk a marosvásárhelyiekkel. A székelyek összefogtak, ebből pedig aranyérem lett. Udvarhelynek eddig még nem volt bajnoki címe felnőtt kategóriában”

– fejtette ki a Fások SK elnöke, Ambrus Sándor.

Ennek az összefogásnak az első lépései utánpótlás szinten már érezhetők voltak, mind a kadett, mind az ifjúsági közös gárda megnyerte az országos bajnoki címet. „Amire megalakulásunkkor nagy hangsúlyt fektettünk, az a fiatal korosztály kinevelése volt. Akkor úgy véltük, hogy addig megtartjuk a sportolót, amíg itt él Székelyudvarhelyen, aztán ahogy egyetemista lesz, átadjuk az illető központnak, klubnak, hogy majd mikor elvégezte tanulmányait, visszatérjen a Fásokhoz. Csakhogy ezt a visszatérést nem tapasztaltuk az elmúlt években, inkább abbahagyták a birkózást, vagy más csapathoz igazoltak. Ezért is kellett egy ilyen megoldást találnunk, hogy összefogunk” – mondta el Ambrus.

A vezető a folytatással kapcsolatban nem akar hosszú távú célokat megfogalmazni, egyelőre ízlelgetik, hogy ők lettek az országos bajnokok. Hozzátette, a munkát folytatják,

előre tervezni a román birkózóéletben nem lehet, hiszen a versenykiírást, a szabályokat akár napról napra megváltoztathatják.

A székelyudvarhelyiek egyik edzője, Bodrogi Csaba elismerte, ezen a hétvégén minden összeállt ahhoz, hogy a közös csapat aranyérmes lehessen. „Minden januárban indult, akkor ültünk le a vásárhelyiekkel, beszéltük meg, hogy közösen erősebbek lehetünk. Ilyen évünk még nem volt, a kicsiktől a nagyokig nyertünk. Büszke vagyok erre. Hozzá kell tennem, hogy ez külön-külön biztosan nem jött volna össze egyikünknek sem.”

Hogy miért is játszott nagy szerepet a szerencse? „Kijelenthető, hogy amennyiben a Bukaresti Steaua részt vesz a finálén, nagy valószínűséggel övéké az arany. Hat olyan birkózó van náluk, aki a nemrég lezárult világbajnokságon szerepelt. Ők most pihenőt kaptak. Ezzel megnyílt az út előttünk, hogy bajnokok legyünk. Ezt megragadtuk, össze is hoztuk. 19 és 41 év közötti sportolók alkották a keretünket, le a kalappal mindenki előtt! Ez az aranyérem motivációt jelent a fiataloknak” – tette hozzá a tréner.

Egymás elleni harc helyett összefogás

„Nincs ennél jobb példa az együttműködésre” – kezdte összefoglalóját Gyarmati Ferenc, a Marosvásárhelyi VSK edzője. „Nem tudtuk elnézni, hogy amíg mi egymás ellen birkóztunk, mások összefogtak és könnyedén legyőztek minket. Nem volt igazságos, hogy a vásárhelyi és az udvarhelyi egymással harcol, és rendre a második vagy a harmadik helyen végez. A szabályzat megengedi, így a siker érdekében mi is összefogtunk.

Van olyan évjárat, amely Udvarhelynek jobb, míg a másikban a vásárhelyiek az ügyesebbek, így egymást kiegészítve minden korosztályban – kadett, ifjúsági és felnőtt – mindent megnyertünk”

– fejtette ki.

Gyarmati hozzátette, az összefogásnak köszönhetően minden generációban és súlycsoportban erős csapatot alkotnak. „A végén mindenki az eredményt nézi, senki sem kérdezi meg, hogy ki melyik sportolót adta a csapatba. Nem feltétlenül arra törekszünk, hogy mindenhol elsők legyünk, ezért egyik szinten sem gondolkodunk idegenlégiósokban. Nekünk az a célunk, hogy saját nevelésű sportolóinknak lehetőséget adjunk, szebb jövőt biztosítsunk nekik” – fogalmazott.

A Marosvásárhelyi VSK és a Székelyudvarhelyi Fások SK közös, aranyérmes csapata:

Józsa Sándor (57 kg), Tófalvi Richárd (61 kg), Józsa Rajmond (65 kg), Nyulas Előd (70 kg), László Szabolcs (74 kg), Kovács Krisztián (79 kg), Rareș Popescu (86 kg), Adrian Recorean és Gergen Zoltán (92 kg), Vlad Boeriu (97 kg), Cosmin Podar és Pál Dénes (125 kg). Edzők: Gyarmati Ferenc, Fazakas Csaba, Bodrogi Csaba, László Szabolcs.