Felmérés: Johannis az élen, meglepetés a második helyen

Balogh Levente 2019. október 01., 17:50

Az első helyezett nem jelent meglepetést, a második viszont annál inkább az IMAS közvélemény-kutató intézet legfrissebb, az államfőjelöltek népszerűségét firtató felmérésében.

Borul a papírforma? Mircea Diaconu meglepetésre második helyen áll választói preferencia-sorrendben Fotó: Facebook

Az élen toronymagasan vezet Klaus Johannis jelenlegi államfő, aki újabb ötéves cotroceni-i mandátumért száll harcba: 45,3 százalékkal nyerne. A második helyen viszont nem az esélyesebbnek tartott riválisok állnak, hanem az a Mircea Diaconu színész és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt politikusa, akit a kormánykoalícióból augusztus végén kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök vezette Pro Románia támogat.

Diaconu a felmérés szerint a voksok 16,6 százalékát kapná.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) jelöltje, Dan Barna a harmadik 14,2 százalékkal, míg Viorica Dăncilă miniszterelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje csupán a negyedik 12,4 százalékkal.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje, Theodor Paleologu 7,7 százalékos támogatottságnak örvend, míg

az RMDSZ szövetségi elnöke, Kelemen Hunor a voksok 3,8 százalékát kapná.

A felmérésben a pártok népszerűségét is vizsgálták. Ennek nyomán az élen a PNL áll 27,7 százalékkal, míg a kormányzó PSD 20 százalék alá zuhant: 19,5 százalék voksolna rá.
A harmadik az USR 17,9 százalékkal, míg a negyedik helyre följött a Pro Románia, amely a válaszadók 9,1 százalékának bizalmát élvezi.

Az ALDE 6,2 százalékon áll, a PLUS pedig 5,2-n.

Az RMDSZ is bejutna a parlamentbe, a szövetséget 5,3 százalékon mérték. A PMP 3,3 százalékot kapna, így kiesne a parlamentből.

A felmérés szeptember 9. és 28. között készült 1010 személy megkérdezésével, a hibahatár 3 százalékos.

Kedden az USR is közzé tett egy saját megrendelésre készült felmérést, amely szintén Johannist hozza ki az első helyen 40,5 százalékkal, itt azonban már Dăncilă a második 21,4 százalékkal. A harmadik helyre Barna került (19,7), míg Diaconu itt csupán a negyedik (7,6 százalék).