Nekik Magyarország az első: újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz elnökének

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 29., 17:04

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökévé vasárnap a kormánypárt 28., tisztújító kongresszusán, Budapesten.

Orbán Viktor miniszterelnök, a párt elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányfőt 1406 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek. A kongresszus újraválasztotta alelnöknek Novák Katalint (1396 szavazat), Kubatov Gábort (1392 szavazat) és Németh Szilárdot (1359 szavazat), a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére pedig Kósa Lajost (1387 szavazat) választották meg.

Orbán Viktor köszönetet mondott azért, hogy az ország egyetlen kormányképes pártjának elnökévé választották. Az Origo hírportál beszámolója szerint a Fidesz újraválasztott elnöke hozzátette: mélyen megérinti, és meg is rendíti az a támogatás, amit ettől a közösségtől kap. „Egyikőtök szeretete sem viszonzatlan a szívemben” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, a legfontosabb szabály a Fideszben, hogy nem pozíciót, hanem munkát osztanak.

„Most jön a java, mert ami eddig történt, az sem volt kismiska, de az igazán nagy dolgok most jönnek, és ebből nem akarok kimaradni” – mondta. Orbán Viktor kijelentette: a mai magyar állam a kereszténydemokrácia és nem a liberalizmus talaján áll. Közölte, megegyezésre kell jutni Európa két fele között a magyar érdekek mentén. Az EU keleti és nyugati fele más erényeket tisztel, de az együttélés így is kialakítható, egy ilyen együttélésnek világos feltételei vannak, így odaát el kell fogadni, hogy jogunk van a keresztény szabadság mentén berendezni az életünket. „Nem kérünk a Soros-féle aktivistákból, így vigyék el őket innen” – mondta Orbán, aki szerint az unió költségvetése nem arra való, hogy politikai aktivistákat képezzenek ki, és finanszírozzanak. Mindezen rejtett támadásoknak szerinte véget kell vetni, mivel a washingtoni és a brüsszeli liberális elit beépült az államrendszer különféle szintjeibe.

A kormányfő szólt arról is, hogy a dolgok most kezdenek komolyra fordulni Európában, egyre többen utasítják el a brüsszeli birodalmat, és az európai nemzetek szövetségét akarják. „Az unió tagjai akarunk maradni, és nem akarunk kenyértörést azokkal, akik multikulturálissá alakították az országukat” – tette hozzá Orbán Viktor.

A BOK Sportcsarnokban „Nekünk Magyarország az első!” mottóval rendezett 28., tisztújító kongresszus elején Miklósa Erika operaénekes énekelte el a Himnuszt, majd Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, család- és ifjúságügyi államtitkár köszöntette a résztvevőket, akikkel közös szelfit is készített. A Fidesz alapszabálya szerint kétévente kell tisztújító kongresszust rendezni. A legutóbbin, 2017 novemberében újraválasztották a párt elnökévé Orbán Viktor kormányfőt, alelnöknek pedig Novák Katalint, Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot választották meg a küldöttek.