Dél-afrikai vadászkalandja miatt is célkeresztbe került Pásztor Sándor bihari RMDSZ-es tanácselnök

Krónika 2019. szeptember 28., 20:12

Kitámadták a román politikusok Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnököt, akinek szerintük külföldi vadászportyái miatt nincs ideje foglalkozni például a nagyváradi repülőtér hatékony működtetésével.

Pásztor Sándor a dél-afrikai szafarin elejtett trófeával Fotó: Hoeksfontein.co.za

A botrány a napokban robbant ki, amikor Gheorghe Pasc, a bihari megyeszékhely légikikötőjének volt igazgatója azt állította: a repülőteret működtető megyei önkormányzat vezetője megtiltotta neki, hogy külföldi légitársaságokkal tárgyaljon. Pasc szerint Pásztor azért nem engedte, hogy tárgyalásokat folytasson a WizzAir és RyanAir társaságokkal, mert Debrecen érdekeit tartotta szem előtt.

A nemrég lemondott igazgató úgy nyilatkozott, a megyei tanácsot irányító RMDSZ–PSD-koalíciónak az a célja, hogy elszigetelje a nagyváradi repteret, és ezáltal a magyarországi város légikikötőjének fejlesztését támogassa.

A repülőtéren egyébként mindössze néhány járat üzemel. A nyilatkozat nagy visszhangot váltott ki a helyi román médiában, ugyanakkor az RMDSZ Bihar megyei vezetői nacionalista hangulatkeltéssel vádolták meg mindazokat a sajtótermékeket és politikai pártokat, amelyek szerint Pásztor Sándor a magyarországi város malmára hajtja a vizet a bihari megyeszékhely helyett.

A történet aztán akkor vett új fordulatot, amikor a Mentsétek meg Romániát (USR) egyik nagyváradi politikusa, a jövő évi helyhatósági választáson városi mandátumra pályázó Flavius Bunoiu blogján feltárta, hogy a megyei tanács RMDSZ-es elnöke dél-afrikai szafarivadászaton vett részt. A Bunoiu által közzétett szafarihonlapon feltüntetett, fotókkal illusztrált leírás szerint Pásztor Sándor a 2018/2019-es vadászidényben járt az egyik dél-afrikai szafarin, ahol 120 méter távolságból többek között elejtett egy hókafejű antilopot.

Az USR politikusa szerint a lakosság jelentős része megértené, hogy a tehetős közszereplő hírében álló önkormányzati elöljárónak futja a 3000 euróra rúgó vadászportyára és más egzotikus kirándulásra, ha közben itthon is jól működnének a dolgok, például a nagyváradi repülőtér megannyi külföldi járatot kínálna az utazóközönségnek. Bunoiu nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy a szafarihonlap Pásztor Sándort magyarországi ügyfélként tüntette fel. (Egyébként a váradi román sajtóban megjelent cikkek nyomán a szóban forgó szafari honlapjáról eltűnt a tanácselnök fotója).

Az RMDSZ-es politikus pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, a szafaripark azért tüntette fel magyarországiként, mert tavalyi vadászata során magyar útlevelével lépett be a Dél-afrikai Köztársaságba, ha ugyanis román állampolgárként utazik, vízumra lett volna szüksége. „Ugyanabban a helyzetben vagyok, mint körülbelül egymillió másik (kettős állampolgársággal rendelkező – szerk. megj.) román állampolgár. A Dél-afrikai Köztársaság olyan ország, amely vízumot kér a román állampolgároktól. Mit mondja, nagy konspiráció, hogy a szervezők a magyar útlevél alapján magyarországiként, és nem romániai magyarként azonosítanak be. Az más kérdés, ha ezt egyesek azzal kötik össze, hogy én hajdú-bihari vagyok” – jelentette ki Pásztor Sándor.

A Bihar Megyei Tanács elnöke egyébként közismerten kedveli a vadászatot és az egzotikus kirándulásokat, korábbi sajtóbeszámolók szerint többek között karib-tengeri búvártúrán és svájci zergevadászaton vett részt.