Hosszú Katinka: remélem, hagyományt teremtünk az úszómaratonnal Kolozsváron

Krónika 2019. szeptember 28., 15:50

Azért is fontos számomra, hogy Kolozsváron lehetek, mert a kiemelkedő eredményt elért sportolók példát és ösztönzést adhatnak a gyerekeknek – jelentette ki Hosszú Katinka a kincses városi úszómaratonon.

Fotó: Sport Culture Egyesület

Több százan ugranak vízbe az úszás 24 órás ünnepén Kolozsváron, az Univer 24 elnevezésű úszómaratonon, amelyet idén először rendeznek meg Romániában. A kincses városi Universitas-uszodában zajló 24 órás rendezvény résztvevőivel – iskolai, munkahelyi és civil csapatokkal – együtt rajtolt el a háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó Hosszú Katinka is.

Az elkövetkező 24 órában a csapatversenyek mellett két úszó az egynapos úszások szabályai szerint méri össze erejét.

A Sports Culture egyesület első alkalommal szervezi meg az Univer 24 – Az úszás ünnepe elnevezésű úszómaratont, melynek jelmondata: „Mindenki az úszásért, az úszás mindenkiért!” Az úszófesztivál rajtjánál a benevezett gyerekek, családok és baráti csapatok tagjai az Iron Ladynek becézett Hosszú Katinkával együtt csobbanhattak a medencébe. A magyar klasszissal rajtoltak azok a sportolók is, akik az egynapos úszások szabályai szerint 24 órán át küzdenek a kilométerekkel a medencében. Ők a szervezők szerint jó eséllyel egy futómaratonnál is többet tesznek majd meg egy nap alatt, közben mellettük folyamatosan váltják egymást az iskolai, munkahelyi és civil csapatok.

A rendezvény megnyitóján Hosszú Katinka elmondta, évek óta részt vesz az Univer 24-en, és nagyon örül, hogy az úszófesztivált idén először Romániában, Kolozsváron is megrendezik. Reményének adott hangot, miszerint hagyományt teremtenek az úszómaratonnal, és az elkövetkező években itt is sorozattá válik az Univer 24. „Azért is fontos számomra, hogy itt lehetek, mert a kiemelkedő eredményt elért sportolók példát és ösztönzést adhatnak a gyerekeknek. Egy közös fotó vagy dedikálás életre szóló élményt jelenthet számukra, és talán éppen ez ad lökést valamelyiküknek, hogy a jövő bajnokává váljon. Igyekszem mindenkit az úszásra ösztönözni, hiszen a sport és a közösség azok számára is fontos, akik később nem válnak élversenyzővé, viszont mindennapjaik részévé válhat az úszás akár egy életen át” – hangoztatta Hosszú Katinka Kolozsváron. Az olimpiai bajnok a rajt után dedikálással és közönségtalálkozóval tette még emlékezetesebbé az eseményt a résztvevők számára.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka a kincses városi úszómaraton sztárvendége Fotó: Sport Culture Egyesület

A kolozsvári úszómaraton vasárnap délelőtt fejeződik be, akkor derül ki, hogy ki ússza le 24 óra alatt a leghosszabb távot. A szervezők szerint ugyanakkor az Univer 24-nek csak nyertese lesz az egyetemi uszodában, hiszen úszni mindenki számára egészséges, ráadásul a résztvevők teljesítményét a támogatók ajándékcsomagokkal is elismerik, a szervezők pedig sok meglepetéssel színesítik az egész napos programot.