Partiumi színészmúzeum nyílik – Színházi gyűjteményt hoz tető alá a Kiss Stúdió Színház és a Partiumi Keresztény Egyetem

Bálint Eszter 2019. szeptember 26., 20:15

A közelmúltban elhunyt, így a közbeszédben ma is élő színművészek – színfalakon inneni és túli – életét ismerhetjük meg hamarosan a Nagyváradon nyíló partiumi színészmúzeumban, amelynek kezdeményezői a folyamatos bővítést tűzték ki célul.

Kezdeményezők. Kiss Törék Ildikó színművész és Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora Fotó: Bálint Eszter

Partiumi színészmúzeum nyílik Nagyváradon – jelentette be tegnapi közös sajtótájékoztatóján a kezdeményező Kiss Törék Ildikó színművész és Pálfi József, az ötletet felkaroló Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora. Mint a PKE-n megtartott eseményen elhangzott, jogi besorolás szerint igazából nem nevezhető múzeumnak a létrejövő intézmény, hanem színházi magángyűjteményről van szó, tény viszont, hogy

a betérő látogatók ízelítőt kapnak mindarról, amiről vagy inkább akikről a színjátszás szólt az elmúlt egy évszázadban Nagyváradon és a Partiumban.

Kiss Törék Ildikó elmondása szerint a magángyűjtemény neve az lehet, hogy Varga Vilmos és színésztársai partiumi színházi gyűjteménye.

 Gyűjtemény és közösségi tér

A nem csupán a Partiumban, de a felszólalók szerint Erdélyben is egyedinek számító kezdeményezés Kiss Törék Ildikótól származik, és már régebben kipattant a fejéből, de a megfelelő helyszín megtalálása váratott magára. Amikor megkereste a PKE-t, az egyetem rektora és vezetősége felkarolta az ötletet.

A helyszín a Szent László tértől alig pár lépésnyire, a Pável utca 10. szám alatt lesz.

A gyönyörű kétszintes palotát Magyarország kormánya támogatásával vásárolta meg márciusban a PKE, s itt alakítják ki az egyelőre háromtermesre tervezett gyűjteményt, ami a felek megegyezése szerint még terjeszkedhet a jövőben. Az épületet kívülről már teljesen felújították, amikor pedig a tegnapi sajtótájékoztató után ott jártunk, már a belső tereket rendezték a munkások. Ezek kialakítása már közösen zajlik, a váradi Kiss Stúdió Színház mögött álló Kiss Stúdió Alapítvány által Magyarország kormányánál megpályázott 6 millió forintból, valamint későbbi pályázatokból ők alakítják ki a három termet, a hozzá tartozó vizesblokkot és a tárlókat. Utóbbiakat különben ugyanaz a cég készíti, amely a nagyszalontai Arany János múzeum tárlóit is készítette.

A tárolókba fényképek, relikviák, színházi dokumentumok, díjak, műsorfüzetek kerülnek majd, de kiállítanak ruhákat is, és a rendelkezésre álló mozgóképanyagból folyamatosan vetítenek az érdeklődőknek.

A készülő múzeum egyfajta ars poeticáját is megfogalmazta amúgy Kiss Törék Ildikó a sajtótájékoztatón, úgy fogalmazott, az intézmény „megtartja a falak között, ami lényeges volt és a jövőnek is számít”.

Maga a múzeum a tárlaton túl közösségi tér is lesz, felolvasóestek, egyetemi konferenciák, megemlékezések egyaránt helyet kapnak majd itt a két intézmény szervezésében.

 A közbeszédben ma is élnek

A színészmúzeum megnyitása a tervek szerint szakaszokban történne. És mint a Krónika kérdésére a felek elmondták, az első termet még az idei év végéig megnyitnák a színházkedvelő közönség előtt. Itt első körben többek között olyan ismert és népszerű színészek életét – a színfalakon innen és túl – ismerhetjük meg behatóbban, mint Papp Magda egykori váradi primadonna, akinek családja hatalmas doboznyi anyagot bocsátott a kezdeményezők rendelkezésére, és megígérték, hogy a nyitásig még ruhával is gazdagítják a gyűjteményt.

Főhajtás lesz a terem olyan nemrég elhunyt váradi színművészek előtt is, mint Csíky Ibolya, akinek a lánya, a szintén színművész Vindis Andrea adott anyagot a tárlókba, vagy Varga Vilmos, aki Kiss Törék Ildikó férje volt.

Olyan, a váradi közbeszédben ma is élő színművészek kapnak még itt helyet, mint Halasi Erzsébet, Földes László és Bathó Ida.

A második szakasz is hasonlóképpen ismert és elismert színészeket tartogat: Szabó József „Ódzsa”, a Gábor-, valamint a Cseke család, Gulácsy Albert és Szombati Gille Ottó életét és munkásságát is megmutatják a kezdeményezők a nagyérdeműnek. A dokumentarista Tavaszi Hajnal, és az ígéretek szerint a világhálón is sok kuriózumot megosztanak majd a partiumi színjátszás iránt érdeklődőkkel. Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Törék Ildikó elmondta, amikor megvalósulnak a mostani tervek, akkor természetesen bővítik a kört Váradról elszármazott vagy bizonyos ideig a váradi deszkákon is fergeteges sikereket arató előadóművészekkel, mint például Muráti Lili vagy Kabos Gyula. A Krónika kérdésére, hogy tervezik-e felvenni a kapcsolatot a nagyváradi Szigligeti Színházzal a magángyűjteményekből származó anyagok bővítésére, a kezdeményező igennel válaszolt. Mint mondta, jó viszonyt ápolnak, de ők most egyelőre „a hátramaradottaknál levő anyagot dolgozzák fel”.