Versenyfutás Makkai leváltásáért: a POL után az RMDSZ is fontosnak tartotta felkarolni a vásárhelyi alpolgármester menesztését

Szucher Ervin 2019. szeptember 26., 16:41

Marosvásárhelyen a Szabad Emberek Pártja (POL) után az RMDSZ is „bejelentkezett” saját alpolgármestere, Makkai Gergely leváltására. A frakcióülésen született döntést az érintetten kívül mindenki elfogadta.

Makkai Gergely Fotó: Haáz Vince

Nem támogatta a Szabad Emberek Pártja (POL) Makkai Gergely alpolgármester leváltását célzó kezdeményezését az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete, inkább önálló határozattervezetet iktatott csütörtökön a városházán. A POL három tanácsosa – Tatár Lehel, Radu Bălaş és Pápai László – egy nappal korábban arra kérte az RMDSZ-frakció néhány tagját, hogy írja alá a vegyes párt kezdeményezését, viszont Biró Csaba Szilveszter, Vajda György és Kovács Lajos a pártfegyelemre hivatkozva elutasította a kezdeményezést.

A lépéskényszerbe hozott érdekvédelmi szervezet szerda esti frakcióülésén viszont meghozta a döntést, miszerint egyetért az alpolgármester menesztésével, de Makkai leváltását maga kezdeményezi.

„Szerintem úgy természetes, etikus és elegáns, hogy minden párt a maga emberét javasolja tisztségbe, illetve szükség esetén hívja vissza” – magyarázta a Krónikának Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének marosvásárhelyi ügyeiért felelős ügyvezető elnöke. A szövetség csütörtökön délben közleményben is jelezte lépését. E szerint „senkit nem tudunk támogatni, aki Dorin Floreával paktál, s ily módon városunk és a marosvásárhelyi emberek ellen dolgozik”. A megyei szervezet ismételten megerősítette, hogy a továbbiakban ellenzéki politizálást kíván folytatni Marosvásárhelyen, hisz elsődleges célja a várost „megszabadítani Dorin Florea uralma alól”.

Kovács Levente lapunknak kifejtette, a csütörtök délutáni tanácsülést megelőző szerdai frakcióülésen egyetlen tartózkodás mellett valamennyi jelenlévő önkormányzati képviselő támogatta a döntést. A határozattal mindössze az érintett nem értett egyet, aki azok után is ragaszkodik a székéhez, miután a pártja előbb lemondásra szólította fel, majd megvonta a politikai bizalmat, végül Kelemen Hunor szövetségi elnök kijelentette: Makkai már nem az RMDSZ, hanem Dorin Florea alpolgármestere. Kérdésünkre, hogy a többi kilenc önkormányzati képviselő megszavazza-e a kegyvesztett alpolgármester menesztését, Kovács bizakodónak mutatkozott. Mint kifejtette, létezik egy frakciószabályzat, amit kötelező módon mindenkinek be kell tartania. Az utóbbi időben viszont több RMDSZ-es tanácsos is arra panaszkodott, hogy kollégái közül nem mindenki tartja magát az egy nappal korábban meghozott döntésekhez.

Makkai Gergelytől tavaly októberben vonta meg a bizalmat az RMDSZ Maros megyei szervezete, mely lemondásra szólította fel az alpolgármestert, aki ennek nem tett eleget. A bizalom megvonásakor Makkai közölte, hogy fellebbez a határozat ellen az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsánál (SZKT). Ezt azonban nem tette meg, ezért az SZKT nem vitatta meg az ügyét. Az RMDSZ azután vonta meg a bizalmat az elöljárótól, hogy a politikus annak ellenére elutazott egy dél-koreai egyhetes világbéke-konferenciára, hogy a szövetség korábban felszólította, ne utazzon Dél-Koreába. A közpénzből fizetett, de kirándulásnak tekintett utazás általános felháborodást váltott ki Marosvásárhelyen. Az alpolgármester később visszafizette az utazása költségeit.

A szerda esti frakciógyűlésen különben egy másik fontos döntés is született: Péter Ferenc megyei RMDSZ-elnök Csíki Zsoltot nevezte ki a tíztagú frakció élére. A Szász Albert Sportlíceum igazgatója korábban is betöltötte a tisztséget, azonban a városháza bálján 2017-ben történt botrány miatt – amikor szemtanúk szerint részt vett egy verekedésben – az RMDSZ akkori vezetői felszólítására kénytelen volt lemondani.