Johannis az ukrán oktatási törvény módosítását kérte Zelenszkijtől, és a „román modellt” dicsérte

MTI 2019. szeptember 26., 13:18

A 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény módosítását sürgette Klaus Johannis román államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott New York-i megbeszélésén – derült ki a román elnöki hivatal csütörtöki közleményéből.

Fotó: Presidency.ro

A két államfő az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakára érkezett az Egyesült Államokba, és ez volt az első kétoldalú megbeszélésük Zelenszkij elnökké választása óta.

Johannis kifejezte nyitottságát az együttműködésre, ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatokat régóta beárnyékoló gondok orvoslását sürgette. A román elnök leszögezte: világos és működőképes megoldásokra van szükség az anyanyelvű oktatásban okozott problémák elhárítása érdekében, oly módon, hogy a román nyelvű oktatás szintje és minősége ne csorbuljon.

Johannis hozzátette: a román állam komoly erőfeszítéseket tesz a területén élő nemzeti kisebbségek – köztük az ukrán kisebbség – anyanyelvű oktatásának biztosítása érdekében, és ezt a „román modellt” európai és nemzetközi szinten is elismerik.

A két elnök egyetértett abban, hogy élénkíteniük kell a párbeszédet a régió biztonságát, illetve az energiabiztonságot érintő témákban, és mindkét fél megerősítette, hogy ellenzi az - ukrán tranzit jelentős részének kiváltására alkalmas - Északi Áramlat-2 orosz földgázvezeték megépítését.

Zelenszkij megköszönte az Ukrajna szuverenitása és területi épsége melletti román kiállást, és

arról biztosította Johannist: megoldást keresnek az oktatási törvény által előidézett gondok megoldására oly módon, hogy ne sérüljön az ukrajnai román kisebbség joga az anyanyelvű oktatáshoz 

– közölte a román elnöki hivatal.

A 2017 szeptemberében kihirdetett új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke miatt több szomszédos ország is tiltakozott, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország. A jogszabály ezen része - amely 2020 szeptemberében lép hatályba - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megvalósítása mellett a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól kezdve minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.

Az ukrajnai Csernyivci megyében a román oktatási tárca szerint 63 román tannyelvű iskola működik, ezek közül 3 gimnáziumban és 19 elemi iskolában ukrán tannyelvű osztályok is vannak. Kárpátalján további 12 önálló anyanyelvű iskolája van a román közösségnek. A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnában 400 ezer román él.