Jól halad a nagyváradi várfalfelújítás: fél év alatt elkészültek az uniós pénzből finanszírozott munkálatok egyharmadával

Pap Melinda 2019. szeptember 25., 13:22

Egyharmad részben elkészültek a nagyváradi vár külső falának felújítási munkálatai. A Csonka és Bethlen-bástya, illetve a körülöttük lévő várfalszakaszok restaurálása, akárcsak korábban a belső vár teljes felújítása, uniós forrásokból valósul meg.

A munkálatok keretében a főbejárat melletti Bethlen-bástya is teljes egészében megújul Fotó: Oradea.ro

Fél év alatt egyharmadában elkészült a nagyváradi vár Csonka és Bethlen-bástyájának, illetve a várfal egy részének a felújítása. A belső vár teljes épületegyüttesének restaurálása után a nagyváradi önkormányzat tavaly nyert újabb uniós támogatást a várfal északi és nyugati szakaszának, illetve a két legrosszabb állapotban lévő bástya, a Csonka és a Bethlen-bástyának a restaurálására.

A munkát márciusban kezdte el a helyi Selina cég, és az önkormányzat közlése szerint eddig 33 százalékban készült el a több mint 9,6 millió lej értékű munkálattal, melynek kivitelezési ideje összességében 30 hónap.

Visszaállítják az eredeti
állapotokat

Az elmúlt időszakban a várfal Csonka és Aranyos bástya közötti északi szakaszán, illetve a Csonka és Bethlen-bástyán, valamint a közöttük lévő falszakaszon zajlott a helyreállítás. Letisztították a növényzettől a várfal külső és belső oldalát és a koronapárkányt, kicserélték a törött téglákat, és betömték a falban keletkezett repedéseket, réseket. A Bethlen-bástya aljában egy terasz és egy kisebb parkocska is helyet kap, ennek is előkészítették a terepet, derül ki a polgármesteri hivatal közleményéből. Eszerint a történelmi épületrészek helyreállítása mellett a restaurálás keretében a várfal mellé később tákolt modern falrészeket is lebontják, hogy visszaállítsák az erődítmény eredeti állapotát.

Hamarosan régi pompájában tündököl Közép-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz stílusban épült vára Fotó: Oradea.ro

A várfal közelében az egykori kazamaták épületét is helyreállítják, megerősítik, itt mosdókat alakítanak ki a turistáknak,

az ehhez szükséges csatornázási munkálatokat is elvégezték. Az eddigi munkálatok 25,8 százalékát már ki is fizették, derül ki a közleményből.

Legyőzték az akadályokat

A munkálatok már amiatt is örömre adnak okot, mivel az önkormányzatnak több évet kellett harcolni, hogy egyáltalán elkezdődhessenek. Bár Ilie Bolojan polgármester eltökélt szándéka volt, hogy a belső vár felújítása után a várfalat is restaurálják, ehhez több akadályt is le kellett küzdeni.

Az első, 2017-ben, szintén a Regionális Operatív Program keretében benyújtott pályázatukat első körben elutasította a fejlesztési minisztérium arra hivatkozva, hogy nem egyértelmű, hogy a bástyák és a várfal önkormányzati tulajdonban van. Emődi Tamás építész – aki maga is részt vett a projekt tervezésében – akkor a Krónikának elmondta: a fejlesztési tárca a hibás telekkönyvi kivonat miatt emelt kifogásokat, ugyanis egyes épületrészek nem jelentek meg benne. Ezért arra kérte az önkormányzatot: bizonyítsa be, hogy ő a vár tulajdonosa. Bár a városvezetés korábban két ízben is nyert európai uniós pályázatot a vár felújítására, azok csak a belső épületegyüttesre vonatkoztak, a várfal és a bástyák felújítása nem szerepelt benne, így az építész szerint nem is tudhattak a telekkönyvi hiányosságokról, melyeket később orvosoltak. Ilie Bolojan polgármester a kérés kapcsán kijelentette: elképzelhető, hogy az öt védőbástya nem volt egyértelműen beazonosítva a vár felmérésekor, de a polgármesteri hivatal már bizonyította, hogy a vár egészének tulajdonosa.
Előtte ugyanis két ízben, 2009-ben, majd 2012-ben is támogatást nyert a 15 hektáron elterülő vár belső épületeinek felújítására. A 87,86 millió lej értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt az Európai Unió biztosított, a felújítást 2010-ben kezdték el, és öt évig tartott. A mostani, a várfal felújítását célzó 9,6 millió lej értékű munkálat finanszírozásának tetemes részét szintén az Unió állja.

A két felújítandó bástya közül a Csonka bástyában jelenleg a városi pénzből létrehozott nyári színház működik.

A nagyváradi egyébként Közép-Európa egyik legjobban megőrzött, olasz reneszánsz stílusban épített vára. Az ötszögű, sarokbástyákkal körülvett vár 1570–1618 között nyerte el mai formáját.