Anyanyelv-használati jog: Cseke Attila szerint a PSD szabotálja a közigazgatási törvénykönyv módosítását

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 24., 17:29

Szabotálta a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szakbizottsági ülést, amelynek napirendjén a közigazgatási törvénykönyv módosítása szerepelt – nyilatkozta kedden az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Cseke Attila, hozzátéve, az ország egyik legfontosabb törvényének elfogadását nem szabad halogatni.

Cseke Attila: a közigazgatási törvénykönyv egyik legfontosabb törvénye az országnak, elfogadását nem szabad halogatni Fotó: RMDSZ

Cseke szerint a kormánypárti szenátorok nem jelentek meg a bizottsági ülésen, így a testület döntésképtelen volt.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miután a kormány sürgősségi rendelet útján megcsonkította a közigazgatási törvénykönyvet, amely számos anyanyelv-használati jogot biztosított volna a magyar közösségnek, most elutasítja a tervezet demokratikus vitáját, nem akar tárgyalni az RMDSZ által újból benyújtott módosításokról.

A közigazgatási törvénykönyv egyik legfontosabb törvénye az országnak, elfogadását nem szabad halogatni. A jogszabály a kormány által benyújtott formában, hallgatólagosan, átkerül a képviselőház asztalára” – idézi a szenátort az RMDSZ közleménye.

A kommünikében hozzáteszik, az RMDSZ továbbra is fenntartja a parlamentben a közigazgatási törvénykönyvhöz benyújtott, az anyanyelv-használati jogokat biztosító módosításait.