Jóváhagyásra vár a gyorsvasút: az RMDSZ politikusa szerint még idén napirendre kerül a Kolozsvár–Biharpüspöki-szakasz felújítása

Pataky István 2019. szeptember 24., 15:34

Még ebben az évben jóváhagyhatják a Kolozsvár–Biharpüspöki-vonal felújításáról szóló, már elkészült előtanulmányt. Ezt követően írják ki a projekt tervezésére, illetve kivitelezésére vonatkozó pályázatot.

A korszerűsítést követően a Kolozsvár–Biharpüspöki-vasútvonalon a személyvonatok elérhetik 160 kilométer/órás sebességet (képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

Napirenden tartja az RMDSZ Bukarestben a Budapestet és Kolozsvárt összekötő gyorsvasút tervét. Benedek Zakariás, a párt közlekedési ügyekért felelős szakpolitikusa lapunkat arról tájékoztatta, hogy Romániában még ebben az évben jóváhagyják a Kolozsvár–Biharpüspöki-vonal felújításáról szóló, már elkészült előtanulmányt. Ezt követően írják ki a projekt tervezésére, illetve kivitelezésére vonatkozó pályázatot.

Az erdélyi szakasz része lenne annak a 450 kilométeres Budapest–Kolozsvár-gyorsvasútnak, amely létrehozásának tervtanulmányait tavaly januárban hagyta jóvá a magyar kormány.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter 2018 februárjában tárgyalt először Bukarestben a gyorsvasút megépítéséről. Răzvan Cuc, a bukaresti kabinet közlekedésügyi minisztere idén áprilisban azt mondta, a korszerűsítést követően a Kolozsvár–Biharpüspöki-vonalon közlekedő személyvonatok elérhetik az óránkénti 160 kilométeres sebességet. A tárcavezető szerint ezt a vasútvonalat rá kellene csatlakoztatni a négyes páneurópai vasúti folyosóra, amelynek a felújítása folyamatban van, és akkor Kolozsvár és Bukarest között is felgyorsulna a vasúti szállítás.

Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő   megkeresésünkre elmondta: az első pillanattól támogatták a Kolozsvár–Budapest-gyorsvasút létrehozásának a tervét, többször szorgalmazta azt, hogy a román kormány indítsa el a beruházást.

Most 43–45 km/h átlagsebességgel közlekednek a vonatok Kolozsvár és Budapest között, a menetidő 7,5–8 óra. A gyorsvasút ezt jelentősen lerövidítené. A beruházás előkészítése és finanszírozása a román kormány feladata”

– fogalmazott Hegedüs, hozzátéve: 2018-ban elfogadtak egy kormányhatározatot a vasúti rendszer modernizálásáról, bővítéséről. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az RMDSZ továbbra is fontosnak tartja a gyorsvasút megépítését, s az új román kormánytól is azt kérik majd, kezelje prioritásként az ügyet.