Több mint háromezer fát vágtak ki illegálisan a Radnai-havasokban, az okozott kár értéke meghaladja az egymillió lejt

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 21., 16:59

A Beszterce-Naszód megyei Kormájadűlő - Dombhátfürdő erdészeténél tavaly elkezdett ellenőrzés nem végleges eredményei arra utalnak, hogy 3350 fát vágtak ki illegálisan a Radnai-havasokban lévő erdőből. Az ellenőrzést a Kolozs megyei erdőőrség végezte.

Fotó: Gábos Albin

Az illetékes hatóság honlapján tette közzé a tavaly elkezdett és még lezáratlan ellenőrzés eddigi adatait. Ezek szerint a Radnai-havasokban lévő, Oláhszentgyörgy városhoz tartozó erdőben 3350 olyan csonkot találtak, amely illegális favágásból maradt meg.

Az erdőőrség azt is közölte, hogy az ellenőrzést egy névtelen bejelentés alapján kezdték el.

A nevét nem vállaló levélíró még 2017-ben jelezte a hatóságnak, hogy az említett erdőben illegális fakitermelés zajlik.

Az ellenőrzést azonban a kedvezőtlen időjárás miatt csak 2018 tavaszán kezdték el, majd tavaly télen, az első hótakaróval kezdődően ismét szüneteltetni kellett a munkát. Idén tavasszal lehetőség lett volna az ellenőrzés folytatására, de

az egyik felelős erdész megtagadta az együttműködést, és azt jelentette az erdőőrségnek, hogy az általa felügyelt térségben semmiféle problémát nem észlelt

– derül ki a Kolozs megyei erdőőrség jelentéséből.

Az ügyben a Beszterce-Naszód megyei rendőrség és a naszódi ügyészség is kivizsgálásba kezdett. Az említett erdész ellen fegyelmi eljárás indult, és idén júliusban folytatták az ellenőrzéseket.

A kivizsgálás során szeptember közepéig 3350 facsonkot azonosítottak, amelyek illegális favágás nyomai. A törvénytelenül kitermelt fa értéke több mint egymillió lej.

A Kolozs megyei erdőőrség azt is közölte, hogy folytatja az ellenőrzést a térségben, és ha az időjárás megengedi, még idén ősszel be is fejezi azt. Ezt követően újabb ügyészségi feljelentést tesznek, a teljes kár megjelölésével.