Áll a bál Vásárhelyen: Vass Leventének, a néppártnak és az MPP-nek se tetszik Soós jelölése

Krónika 2019. szeptember 20., 20:41

Vass Levente RMDSZ-es parlamenti képviselő, az EMNP és az MPP is elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a szövetség ismét Soós Zoltán múzeumigazgatót indítja a jövő évi önkormányzati választásokon a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségért.

Nem aratott osztatlan sikert. Soós Zoltán felszólal az RMDSZ Maros megyei szervezetének küldöttgyűlésén Fotó: Haáz Vince

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének éléről júniusban – Péter Ferenc megyei elnök kezdeményezésére – eltávolított Vass Levente közösségi oldalán posztolt bejegyzésében pontokba foglalta, hogy szerinte miért járt el szabályellenesen a szövetség Maros megyei szervezetének csütörtöki küldöttgyűlése Soós kiválasztásával. A képviselő közölte: a marosvásárhelyi küldöttek 70 százaléka nem támogatta a polgármesterjelölt személyét a küldöttgyűlésen rendezett szavazáson.

Ennek fényében szerinte nem felel meg a valóságnak Soós Zoltán Facebook-bejelentése, amelyben „egyöntetű megválasztásáról” írt.

Kifogásolja Vass azt is, hogy a küldötteket delegáló marosvásárhelyi körzeti elnököket nem kérdezte meg senki a jelölt személyével kapcsolatosan, de nem kérdeztek meg más testületeket sem, és egyetlen helyi RMDSZ-szervezet sem kapott előzetes tájékoztatást. „Súlyosan szabályzatellenes jelölés történt melynek részletei könnyen világossá válhatnak bárki számára, ha mindössze kinyitja az alapszabályzatot. Ilyen körülmények között, a szervezeti demokrácia, szubszidiaritás utolsó csirája is odalett Maros megyében?” – teszi fel a kérdést bejegyzésében az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének volt elnöke.

Bírálta, és jelöltállítási „stand up-nak” nevezte a döntést Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezetének elnöke is, aki szerint a kialakult helyzet méltatlan a Maros-parti város politikai, egyházi és civil szervezeteire nézve. Szerkesztőségünkhöz pénteken eljuttatott közleményében a politikus emlékeztetett: szeptember 17-én javaslatot tett arra, hogy a három erdélyi magyar párt közösen állítson olyan polgármester-jelöltet Marosvásárheéyen, aki a szervezetek közös támogatásával, jó eséllyel képes lesz leváltani Dorin Floreát a 2020-as önkormányzati választásokon.

Brassai szerint Péter Ferenc megyei RMDSZ-elnök a jelöltállítási folyamat „minden racionális lépcsőfokát átugorva, minimális egyeztetéseket sem téve, büszkén jelentette be a – véleménye szerinti – marosvásárhelyi összmagyar jelöltet”. Az EMNP vásárhelyi elnöke – „réteg-jelöltnek” nevezve Soóst – úgy véli, azzal, hogy ráerőlteti akaratát a helyiekre, az RMDSZ megyei vezetősége súlyos hibát követ el, semmibe véve a helyi autonómiát, szembe menve a választók akaratával.

Brassai közölte: magyar konszenzussal állított, közös, integratív jelöltet kell állítani Marosvásárhelyen, aki valós eséllyel szállhat szembe Floreával.

Szomorúságának adott hangot az előzetes egyeztetés nélkül, „önjáróan” hozott döntés kapcsán a Magyar Polgári Párt Maros megyei szervezetének elnöke is. Berki Ferenc szintén pénteken Facebook-bejegyzésében közölte: természetesnek tartotta volna, hogy az RMDSZ-szel ápolt szövetségük jegyében előzetesen egyeztetnek, akárcsak azt, hogy az EMNP véleményét is kikérik. A polgári párti politikus úgy véli, Marosvásárhelyt csak abban az esetben lehet visszaszerezni, ha sikerül valódi összefogást megteremteni. A megyei MPP-elnök kifogásolja, hogy a Soós indításáról szóló döntést az RMDSZ megyei vezetőségén belüli ,,kis klikk” hozta meg, és mindez szerinte oda vezet, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltje ismét vereséget szenved, ugyanakkor a szövetség elveszítheti a megyei önkormányzat fölötti irányítást is a jövő évi helyhatósági választáson.

Soós Zoltán a 2015 októberében rendezett marosvásárhelyi magyar előválasztáson Portik Vilmossal, az EMNP jelöltjével és Barabás Miklós független jelölttel szemben győzött a szavazatok 62,04 százalékával. A polgármester-választáson azonban alulmaradt a tisztséget 2000 óta betöltő Dorin Floreával vívott versenyben. Akkor Florea 27 262 szavazatot kapott, a második helyen végző Soós 25 557 voksot gyűjtött.