Kelemen Hunornak meggyőződése, hogy bejut az államfőválasztás második fordulójába

Krónika 2019. szeptember 20., 19:50

Azt gondolom, hogy a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje, Theodor Paleologu és én jutunk az államelnök-választás második fordulójába – jelentette ki konstancai sajtóértekezletén Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki szerint „nagyszerű” második forduló lenne.

Fotó: RMDSZ/Facebook

Kelemen azt mondta, reméli, meggyőzi a román szavazókat, hogy rá voksoljanak. A RMDSZ elnöke közölte: a kampányban elhangzott üzenetei „nem a magyaroknak szólnak, hanem a román állampolgároknak”.

„Korábban is mondtam: megpróbálták már románokkal, nem voltak elégedettek, próbálták Johannist... Látom, hogy van valamennyi elégedetlenség. Folytathatjuk ezen az úton, próbáljanak ki engem, és meglátják, hogy sokkal jobb lesz, mint az eddigi elnökök bármelyike alatt” – idézte az Agerpres hírügynökség Kelemen Hunort.

A politikus – kampányszlogenjét idézve – hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az országban legyen „respekt”. „Ha nincs bizalom és tisztelet, semmit sem lehet felépíteni. Ebből az alapelvből, ebből az értékből kell kiindulni, és ezután beszélhetünk az oktatásról, az infrastruktúráról” – mondta az RMDSZ vezetője. Kelemen Hunor pénteken részt vett a romániai nemzeti kisebbségek képviselőivel tartott találkozón a konstancai kultúrházban. Megbeszélést folytatott a konstancai Ovidius Egyetem rektorával, Sorin Ruginával és Eden Mamut professzorral a tatár nyelvoktatásnak a felsőoktatásban való fellendítéséről, majd tatár, török, cigány, albán, örmény, zsidó és bolgár közösségek vezetőivel találkozott. „Egyetértettünk abban, hogy a jó állam jogállam is egyben, ahol nemcsak a polgár tiszteli a jogot, hanem az állam is tiszteli polgárait, a kisebbségek jogait is beleértve” – idézte Kelement az RMDSZ Facebook-oldala.