Megújuló épületben indul a zenei szezon – Ma kezdődik a nagyváradi Állami Filharmónia gazdag programot kínáló új évada

Molnár Judit 2019. szeptember 19., 13:09

Gazdag programot kínál a zenekedvelő közönségnek az új évadban a nagyváradi állami filharmónia, amelynek főigazgatója, Meleg Vilmos és művészeti igazgatója, Foica László nyilatkozott a Krónikának. 

Meleg Vilmos és Foica László beszélt a filharmónia évadáról Fotó: Molnár Judit

Csütörtökön kezdi új évadát a nagyváradi állami filharmónia, a komolyzene-kedvelők egyik slágerdarabjával, Carl Orff Carmina burana című nagyszabású művével, Romeo Rîmbu vezényletével. Az előadásban a filharmónia és a Iuliu Maniu Görögkatolikus Líceum Lászlóffy Zsolt és Nicoleta Țâmpu karigazgató vezette kórusa, Mariana Bulicanu szoprán, Ștefan von Korch tenor és Adrian Mărcan bariton működik közre.

A színvonalas évadnyitó hangversenyt sajnos még a siralmasan lerobbant külsejű épületben tartják, de Meleg Vilmos, aki immár harmadik évadját kezdi az intézmény főigazgatójaként, örömmel újságolta: hamarosan elkezdhetik a homlokzat rendbehozatalát.

A belső felújításokkal jól haladnak, mint mondta, még menedzserelődje, Tódor Albert igazgatása alatt rendbe tették a vízelszívót, ami sokat számított később az alagsor művészeti próbatermekké alakításában. Megújult a lépcsőház, a falakat kifestették, kitették a művészek fotóit, és rendbe hozatták a lépcsőket. A külcsín felfrissítése mellett a heti koncertek belbecse is némileg változott: a műsorfüzet tömörebb lett, ingyenes, és az emeleti foyer-ban felszereltek egy kivetítőt, amin az épp aznap játszott zeneművekkel kapcsolatos információkat pörgetik végig folyamatosan. De ezzel még korántsem ért véget a belső megújulás: egyelőre még várat magára a rég esedékes lift beszerelése és a mozgássérültek számára berendezett mellékhelyiség kialakítása, de már megkezdték a színpad mögötti öltözők kényelmessé tételét. Az igazgató örömmel nyugtázta, hogy

a megyei tanácstól nagy segítséget kapnak terveikhez, ezáltal is bizonyítva hitvallásukká lett elképzelésük igazát, miszerint közönségük megérdemli a lehetőségeikhez képest nyújtandó maximumot.

A most kezdődő évad kissé túlzsúfolt lesz a két színtársulat időleges „társbérlete” miatt. „A színpad felújítása miatt kerül sor a költözésre, a felkérés a megyei tanácstól jött, én pedig kötelességemnek éreztem elfogadni különösen azért, mert évekkel ezelőtt, a színház épületének munkálatai miatt, épp az én igazgatásom idején, a Szigligeti Társulatot befogadta a filharmónia, ha jól emlékszem, két évadon át. Tiszteletben tartjuk a felkérést azzal a reménnyel, hogy meg fogunk tudni egyezni elsősorban az előadások napirendjét illetően” – mondta az intézményvezető. Hozzátette, számukra a társbérlet azt is jelenti, hogy elesnek a terem bérbeadásának a bevételétől, amit leginkább a hangszerek karbantartására vagy újak vásárlására fordítottak, ám remélik, ez sem okoz majd súlyosabb gondokat.

A bérletárak csak az infláció mértékében, a jegyek 5 lejjel nőttek kategóriánként.

Lesz olyan bérlet, aminek az ára jóval magasabb lesz, ám a tulajdonosnak, ha valami közbejön, és nem ér el a hangversenyre, akkor nem kell koncert előtt bejelentenie ezt. „Az olcsóbb bérleteknél viszont az lesz a kérésünk, ha nem tudnak megjelenni, akkor szóljanak, hogy az ő helyüket arra az estére eladhassuk. A vendégművészek fellépési díjai nagyot ugrottak, márpedig vendégművészek nélkül nem tudjuk az évadot megtartani” – mondta Meleg Vilmos. Az új évad kínálatáról Foica László művészeti igazgatótól kérdeztük, hogy mennyire érvényesült az összeállításban a 2020-as emlékév, Beethoven születésének 250. évfordulója. „Az idei évadban is harmincnyolc koncertünk lesz, bár egyelőre még csak az első három hónap műsorrendje „kőbe vésett”, de olyan rég nem hallott zeneműveket sikerült műsorra tűznünk, mint Grieg, Brahms, illetve Rachmaninov zongoraversenye, Elgar, Mendelssohn, Goldmark és Bruch hegedűre írott műve” – mondta Foica.

Hozzátette, halottak napja előtt Haydn-rekviem lesz, Románia nemzeti ünnepe előtt pedig többek között Enescu és Liszt román vonatkozású műve is elhangzik. December 5-én operagálát tartanak, 19-én karácsonyi hangversenyt. Ami pedig a Beethoven-emlékévet illeti: november 21-én a Karfantáziával és a IX. szimfóniával indítják, december 12-én pedig, Haydn gordonkaversenye előtt Beethoven István Király nyitányával kedveskednek a zenekedvelő közönségnek. „Reméljük, az idei évadban is egyre többen jönnek majd meghallgatni kedvenc szerzőik műveit, az ismert szólistákat vagy karmestereket” – mondta Foica.