Meglepetésre hajt a CFR és a Fradi – A kolozsváriak a Laziót fogadják ma az EL-ben, a zöld-fehérek Barcelonában kezdenek

Páva Adorján 2019. szeptember 19., 11:15

Elitbajnokságok csapatai ellen kezdi meg szereplését ma a Kolozsvári CFR és a Ferencváros az Európa Liga csoportkörében. A román és a magyar bajnok is lát esélyt a meglepetésszerzésre.

Jól hangoltak. A Kolozsvári CFR játékosai remélik, hogy az Európa Ligában is lesz okuk örömre Fotó: Facebook/ Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA

Az Európa Liga csoportkörében szeretné öregbíteni a klub, illetve a romániai foci hírnevét a Kolozsvári CFR labdarúgócsapata, amely csütörtökön 19.55-től legerősebb ellenfelét, a Lazio együttesét fogadja a nyitókörben. A korábban a Bajnokok Ligája főtábláján is „jártas” fellegvári alakulat idén a legrangosabb kontinentális kupasorozat utolsó selejtezőköréből került át az EL-be, miután elbukta a Prágai Slavia elleni párharcot. A Liga 1 bajnokának nem kedvezett a szerencse a csoportkör sorsolásakor: Dan Petrescu vezetőedző szerint

a lehető legnehezebb négyesbe kerültek, hiszen az olasz kupagyőztesen kívül az idén a BL-selejtezőkben bravúrosan felülmúlt skót Celtickel, illetve a Francia Kupát elhódító Rennes gárdájával került szembe.

A Romániát Európában immár egyedüli csapatként képviselő CFR másodszor játszik az EL csoportkörében: a 2009/2010-es idényben negyedikként zárt a még a PSV, a Koppenhága és a Prágai Sparta alkotta kvartettben. Most olasz együttes ellen mutatkozik be, az itáliaiakkal szembeni mérleg pedig nem a kolozsváriaknak kedvez: az AS Róma elleni 2008-as BL-es bombameglepetés-sikeren kívül egy döntetlent és négy vereséget jegyeztek. A vas­utasok 2013-ban a BL-csoportkörből kerültek át az EL kiesési szakaszába, ahol a legjobb 32 között egy talján gárda, az Inter búcsúztatta őket kettős győzelemmel.

Laziós cserecsapatban reménykedik a CFR

A papírforma ezúttal sem a CFR-nek kedvez, ezzel pedig tisztában van Dan Petrescu is – a fellegváriak vezetőedzője szerint a Lazio nemhogy csak a mai kolozsvári párharc esélyese, hanem a végső sikerért járó serleg egyik várományosa is. Ezt a jegyárak is tükrözik: a legolcsóbb belépő 85 lejbe kerül a találkozóra, a három hazai meccsre szóló „csomagért” pedig legkevesebb 180 lejt kell lepengetni.

Az lehet a mi esélyünk, ha az olaszok alábecsülnek minket, fél vállról veszik a találkozót, és inkább a bajnoki pontvadászatra össz­pontosítanak. Talán a kolozsvári meccsen olyan labdarúgókat vetnek be, akik amúgy kevesebb lehetőséget kapnak. De mindenképpen képesek vagyunk a meglepetésre, remélem, ezúttal is összejön”

– nyilatkozta a román bajnok szakvezetője. Tény, hogy a Lazio nem túl jó formában várja az EL-összecsapást: a Serie A legutóbbi fordulójában alulmaradt az addig pont nélkül álló Spal vendégeként, így 3 kör után 4 ponttal áll. Eközben a CFR éllovas a Liga 1-ben, a legutóbbi fordulóban 5-0-ra verte a Voluntari csapatát.

A legjobb Fradi kell az Espanyol legyőzéséhez

A Ferencváros labdarúgócsapata is magabiztos bajnoki siker után várja, hogy 15 év elteltével ismét egy európai kupasorozat csoportkörében lépjen pályára. A Pakson 4-0-ra diadalmaskodó zöld-fehérek az Espanyol vendégei lesznek ma 22 órától a még a bolgár Ludogorecet és az orosz CSZKA Moszkvát felvonultató négyesben.

Benne van a lábukban. Franck Boli szerint a Fradi Barcelonában is saját játékára szeretne koncentrálni Fotó: Fradi.hu

Mint ismeretes, a magyar bajnok Fradi is a BL-selejtezőkből került át a második számú kontinentális kupasorozatba, ám a CFR-hez képest egy körrel korábban. Miután leendő bolgár ellenfelét is búcsúztatta, a harmadik fordulóban megálljt parancsolt a BL-főtábláig meg sem álló Zágrábi Dinamo. Szerhij Rebrov tanítványai az EL-ben végül a litván Suduvát felülmúlva jutottak a sorozat legjobbjai közé.

Itt a Primera División elmúlt idényének hetedik helyezettje ellen kezdenek. A barcelonai gárda is jó főpróbát tartott – hátrányból fordítva 2-1-re nyert az Eibar vendégeként –, ám első sikerét könyvelte el négy kör alatt, így éppen elmozdult a kieső zónából, idei első góljait szerezve. Az MTI emlékeztet, az otthoni botladozás ellenére a selejtezőben nagyszerűen szerepelt az Espanyol: kettős győzelemmel búcsúztatta az izlandi Stjarnant és a svájci Luzernt, de az ukrán Zorja sem okozott gondot a barcelonaiaknak, akik 18-4-es gólkülönbséggel zárták a hat találkozót.

A Ferencváros mérlege jó a spanyol ellenfelekkel szemben az európai kupaporondon: hat győzelem mellett kétszer döntetlent játszott, és háromszor kikapott.

De nemcsak ez teszi bizakodóvá a fradistákat. „A futball egy játék, amelyben bármi lehetséges, akár az is, hogy győzelemmel kezdjünk a csoportkörben. Ha a legjobbunkat nyújtjuk csütörtökön, legyőzhetjük az Espanyolt” – nyilatkozta a klub honlapjának Franck Boli. A nyáron igazolt elefántcsontparti támadó szerint a zöld-fehérek Barcelonában is saját játékukra szeretnének koncentrálni, ehhez pedig szerinte az szükséges, hogy megtartsák a labdákat, illetve lehetőleg minél távolabb tartsák a spanyolokat Dibusz Dénes kapujától. Hozzátette, megvan a tervük a spanyolok ellen, akik egészen a kapustól szeretik felépíteni az akcióikat.