Jubileumi ünnep Hunyad megyében: többek között Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényben szerveznek magyar napos programokat

Bede Laura 2019. szeptember 19., 08:52

Több településen, gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító programokkal várják az érdeklődőket a ma kezdődő, tizedik alkalommal szervezendő Hunyad Megyei Magyar Napokon.

A vajdahunyadi vár előtti téren idén is táncelőadások, koncertek színesítik a magyar napok programját

Dokumentumfilm-bemutatóval kezdődik ma a 10. Hunyad Megyei Magyar Napok. Ferkó Zoltán Kóbor című alkotását 19 órától vetítik Lupényban. Pénteken ugyanitt szüreti bálban szórakozhatnak a magyarnapozók,

Déván pedig ifjúsági napot tartanak, ahol üvegfestés, nemezelés, sportjátékok, íjászat, varrás szerepel a programban.

Szombaton még több helyszínen kínálnak kikapcsolódási lehetőséget az érdeklődőknek: Petrozsényben hagyományos főzőversenyen mérettetnek meg a résztvevők, a Paksi Szaggató népzeneegyüttes interaktív gyerekműsorral készül, délután pedig a várpalotai bányász fúvószenekar is fellép. A Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ kápolnájában a tanévnyitó szentmisét Böjte Csaba ferences szerzetes és Szász János esperes tartja. A Barcsay Ákos-díjak ünnepélyes átadását követően a Háromszék táncegyüttes előadását tekinthetik meg a résztvevők a Petrozsényi Egyetem dísztermében.

Vajdahunyadon a sepsiszentgyörgyi magyar férfidalárda lép színpadra, míg Sztrigyszentgyörgyön gulyásfőzéssel, gyermekprogramokkal, palacsintasütő versennyel várják az érdeklődőket.

Csernakeresztúron bukovinai székely ízeket kóstolhatnak, majd az utcai zenés, táncos mulatságon vehetnek részt a magyarnapozók.

Vasárnap Déván lép fel a férfidalárda, Lupényban pedig László Attila koncertezik. Kedden a dévai közönség megtekintheti Wagner Péter Erdélyi szigetvilág II. című képkiállítását a Dávid Ferenc Unitárius Szórványközpontban. Másnap Piskin Grad Cornel egyetemi tanár, történész tart előadást Lehet-e román–magyar megbékélés Úzvölgye után? témában. Szeptember 27-én, pénteken előbb Vajdahunyadon, majd a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum dísztermében a János vitéz bábelőadást tekinthetik meg a kicsik.

A hétvégi programkínálatot színesíti Déván a gulyásfőzés, kolbász- és palacsintasütés, a helyi Lobonc együttes fellépése, a Piskóta Panni gyerekműsor, néptáncelőadás, majd este Delhusa Gjon koncertje. A Hunyad Megyei Magyar Napok zárónapján, szeptember 29-én Szőcs Renáta, majd a Titán zenekar lép színpadra a vajdahunyadi vár előtti téren.