Megcélozták a Bölények Ligáját: a legfelsőbb osztályba szeretne jutni a Székelyudvarhelyi Szejke SK

2019. szeptember 18., 11:10

Intenzív két hónapon van túl a Székelyudvarhelyi Szejke SK férfi kézilabdacsapat: a felkészülési időszak véget ért, a hét végén első bajnokiját játssza a másodosztályban. A hazai meccsein kék-arany szerelésben pompázó székelyföldi csapat célja a feljutás a Bölények Ligájába, ám ez egy t&

Csibi Hunor, Mihály Zsolt és Balázs Botond. Mindannyian visszatértek Udvarhelyre Fotó: Székelyföldi Kézilabda Akadémia

A szeptember 22-én, vasárnap 18 órától a székelyudvarhelyi sportcsarnokban felhangzó sípszó az új idény kezdetét jelenti majd a Szejke SK legénységének és közönségének – a koronát az tenné fel erre, ha 2020 májusának végén az együttes a feljutást ünnepelhetné. Az út azonban nagyon hosszú lesz.

Sipos: mindenre volt lehetőségünk

A felkészülést a Szejke SK kerete egyhetes edzőtáborral kezdte Hargitafürdőn – a csapat július közepén magaslati edzőtáborban kezdte az alapozást, majd napi két edzéssel készült, közben pedig felkészülési találkozókat is játszott.

Jó felkészülési időszakon vagyunk túl, mindenre volt lehetőségünk”

– mondta kérdésünkre az együttes edzője, Sipos Lóránt. „A játékosok fokozatosan kapták a terhelést, edzőtáborban voltunk, ahol csapatépítő tréningeket végeztünk, az állóképesség javításán volt a hangsúly. Számos felkészülési mérkőzést is tudtunk játszani, ami szintén nagyon hasznos volt. Az egyetlen negatívuma ennek az időszaknak az volt, hogy két játékosunk, Szász Előd és az újonnan igazolt Mihály Zsolt megsérült, ők az edzőmérkőzéseken nem tudtak részt venni. A csapatba való beépítésük ezután kezdődik.”

A klub első trófeáját nyerte a csapat

A Szejke a felkészülési mérkőzések sorát Segesváron nyitotta, ahol magabiztos győzelmet aratott a VSK ellen, majd hazai pályán simán legyőzte az Universitatea Craiovát (az előző szezonban kupameccsen kikapott az oltyánoktól, míg Segesváron mindkétszer vereséget szenvedett a bajnokikon).

Augusztus 29-én a csapat megnyert egy kolozsvári négyes tornát:

ezen először az NBI/B-s Nyíregyházát verte meg, majd a legfelsőbb osztályból idén kiesett házigazda U-t is legyűrte a döntőben, így a tavaly létrejött Szejke SK megszerezte fennállásának első trófeáját. Hazai pályán még két összecsapást játszott a szintén Bölények Ligájából kiesett, az új szezonban a feljutást megcélzó Suceava ellen, ezeken egy győzelem és egy vereség volt a mérleg.

Erősödött a csapat, ami már a meccseken is meglátszott

A nyáron a klub vezetősége több játékossal szerződést hosszabbított, de voltak távozók is: a fiatalok közül Lázár Ádám és Váradi Csaba abbahagyta a kézilabdát, az SZKC-s múlttal rendelkező Orbán Levente és Gabriel Daninfeld sem tagja már a keretnek, Tudor-Bogdan Buguleț pedig a Segesvári Kiválósági Központ együttesében játszik majd – többek között a Szejke ellen, pont a szeptember 22-ei nyitómérkőzésen.

Az említett Mihály Zsolton (22 éves, jobbátlövő, az SZKC utánpótlásában nevelkedett, Orosházáról jött haza) kívül a Szejke SK még két, szintén udvarhelyi kötődésű kézilabdázót igazolt. Balázs Botond a 2018 februárjában megszűnt SZKC felnőttcsapatában több meccsen is szerepelt, de ezt követően másfél évig Orosházán kézilabdázott (fél évet az első, egy évet pedig a másodosztályban játszott, ahol bajnok lett), onnan tért haza. A 22 éves irányító alapembere lesz a csapatnak, az augusztusi kolozsvári torna legtechnikásabb játékosának választották. Csibi Hunor szintén SZKC-nevelés, a 23 éves jobbszélső a másodosztályos Brassói CNOT-től jött vissza Udvarhelyre.

Sipos szerint mindhárom sportoló valódi erősítésnek számít. „Amikor Balázs Botond elment Udvarhelyről, már kezdte bontogatni szárnyait, azelőtt az ifi korosztályokban is folyamatosan fejlődött – úgy gondolom, hogy ittléte nagy pozitívum a csapat számára.

Csibi fogja kamatoztatni azt a néhány éves rutint, amit a román másodosztályban szerzett”

– vallja róluk Sipos, aki korábban mindkettőjüknek volt edzője az SZKC ificsapataiban.

A Bölények Ligájába akarnak jutni

Ilyés Szabolcs sportmenedzser, a Szejke SK és a Székelyföldi Kézilabda Akadémia igazgatója szerint a Szejke SK célkitűzése egyértelmű: feljutni a Bölények Ligájába. „Tavaly a Szejke megismerte, milyen a másodosztály mezőnye. A bajnokság alapszakaszán kívül volt egy kupameccsünk Craiován, illetve a brassói elődöntőtornán két olyan csapattal találkoztunk – Resicabányával és Vaslui-jal – amelyek ma már a legfelsőbb osztályban játszanak, sőt ott már pontot, illetve pontokat is szereztek” – mondta Ilyés.

Idén úgy futunk neki a bajnokságnak, hogy jövőre, 2020 szeptemberében mi is a Bölények Ligájában szeretnénk megkezdeni a harmadik szezont.

Nem lesz egyszerű, az alapszakaszban az onnan kiesett Kolozsvár, illetve az említett elődöntő-, majd a döntő tornán kitűnően szerepelt Segesvár lesz a riválisunk, úgyhogy már az alapszakaszban nagy csaták várhatók. Természetesen csoportunk fiatalabb együtteseit, Nagybánya és Torda ificsapatait, illetve a Segesvári Kiválósági Központ gárdáját is le kell győznünk. A tavalyi szezonban maximálisan elégedettek voltunk közönségünkkel, szurkolóinkkal, reméljük, hogy idén is ugyanolyan nagy számban látogatnak ki a Szejke meccseire” – folytatta Ilyés.

A visszaszámlálás tehát elkezdődött, sőt mi több, idén már bérletesei is lesznek a klubnak, illetve – akárcsak a tavalyi hazai mérkőzéseken – a Szejke SK mindig valamilyen extrával is készül a saját közönsége előtt rendezett összecsapásokra.

A szünetekben különböző nyeremények kisorsolásával, néptáncegyüttesek fellépésével és más produkciókkal szórakoztatják majd a hűséges udvarhelyi közönséget.

Az udvarhelyi férfi kézilabdázás több évtizedes története – és ezen belül a több mint tízéves csúcsidőszak, az SZKC nemzeti ligás évtizede (2007–2018) – ugyanis mindig arról volt híres, hogy a közönség, a szurkolók a végsőkig kitartottak a csapat mellett. Most pedig újra lehet bízni abban, hogy a cél – az egy szinttel feljebb lépés – sikerülni fog.

Katona Zoltán