Kiss Judit 2019. szeptember 18., 08:34

Szembeúszni az árral

Hogy csak egy példát hozzunk a közelmúltból, júliusban derült ki az Eurostat halálokokra vonatkozó friss felméréséből, hogy Romániában jegyezték a második legmagasabb halálozási arányt az Európai Unió tagállamai közül, és ennek egyik fő okaként a lakosság mozgáshiányos életmódját emlegetik a szakemberek.

Hogy a testmozgás szeretete, a rendszeres sportolás hiánya mennyire befolyásolja a digitális bennszülöttnek nevezett ifjú generációt, a mindennapokban is jól észlelhető. Sokszor tehetetlenül nézik a képernyőfüggőség jelenségét a szülők, pedagógusok, és sűrűn panaszkodnak: a gyereket egyre nehezebb kiszakítani az okostelefon bűvköréből. Már az óvodáskorú is szívesebben nyomogatja és bámulja olykor a villódzó digitális világ képsorait, minthogy kiszaladjon focizni. A felnőtteknek pedig bizony erőfeszítéseket kell tenniük, ha azt szeretnék elérni, hogy a gyerek életében bár részben érvényesüljön az ókori görögök óta untig ismételgetett „ép testben ép lélek” elve.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a romániai iskolarendszer finoman szólva is erőteljesen háttérbe szorítja a testnevelést, hetente durván számolva két tornaórán mozgathatják meg izmaikat a gyerekek, elenyészően kevés a szabad mozgásos játék, és több olyan nap is akad egy héten, amikor reggel nyolctól délután háromig görnyednek a kamaszok az iskolapadban.

Így nemcsak indokolt, de egyenesen szükségszerű és figyelemfelhívó, hogy az aktív mozgásra, sportolásra összpontosítson egy olyan nagy lélegzetű esemény, mint az erdélyi magyar középiskolások sportolimpiája, amely ma kezdődik a kincses városban. Immár ötödször tartják meg a gimnazisták rangadóját, amelyen tavaly félezer fiatal mutatta meg tehetségét, felkészültségét számos sportágban. Azonkívül, hogy az olimpia az iskolák közti párbeszéd terepe, hogy egészséges versenyszellemre nevel, hogy összekötő kapocsnak számít a testnevelést oktatók és a sportoló diákok között, hogy a klasszikus értelemben vett egyéni és csoportos olimpiai sportágakat közelebb hozza a fiatalokhoz, van egy talán még lényegesebb, általánosabb pozitív hozadéka. Az, hogy a sokoldalúan hatékony úszásra is összpontosító rangadó megpróbál jelképesen szembeúszni az árral: ellensúlyozni akarja a digitális világ egyre erőteljesebb dominanciájából eredő puhányságot, mozgáshiányt, változtatni igyekszik a diákoknak a testmozgáshoz fűződő viszonyán, mentalitásán. Így valóban érdemes azért szurkolni, hogy a sportolimpia és a hasonló kezdeményezések egyre több gyereket mozgassanak meg. Szó szerint és képletesen.